Utrka za tehnologiju 5G

U Barceloni je počela godišnja konferencija mobilne industrije. Osamdeset pet hiljada direktora kompanija iz cijelog svijeta prisustvuje predstavljanju novih pametnh telefona i satova. Međutim, glavna tema je utrka za tehnologiju 5G.

Dobrodošli u budućnost, gdje možete video snimke gledati kao holograme putem vašeg telefona.

Bit će potrebno samo nekoliko sekundi za preuzimanje filmova visoke rezolucije, a brzina prenosa podataka dostiže vrtoglavih 13 gigabajta u sekundi.

Sve to trebala bi omogućiti tehnologija 5G koja bi trebala biti dostupna do 2020. godine, vjeruju u Nokiji.

“Lako možemo ostvariti prenos 10 puta ili čak 100 puta brži od 4G. Ali, ovo je upravo pitanje koje moramo razjasniti i dogovoriti se. Koja nam je željena vrijednost da bismo išli ka istom cilju?”, kazala je Lauri Oksanen iz kompanije Nokia.

Liderska pozicija

Tehnologija 5G je jedna od glavnih tema ovogodišnjeg kongresa, a borba za lidersku poziciju već je počela. Kineski Huawei investira 600 miliona dolara u tehnologiju, otvara devet odvojenih centara za istraživanje sa 500 zaposlenika.

“5G je budućnost bežične mreže i vjerujemo da ćemo izgubiti sve ako izgubimo tržište za 5G”, istakla je Daisy Chu iz kompanije Huawei.

Veliki dio tehnologije već postoji, uključujući prototipe prijemnika.

Ali, veliki izazov predstavlja spekar frekvencija. 3G i 4G imaju problem zato što često dolazi do zagušenja u saobraćaju radiovalovima niske frekvencije.

Zato se industrija mora dogovoriti o standardima za korištenje viših frekvencija. Kada se to dogodi, neće se samo ljudi konektovati na internet, već i stvari.

Neki predviđaju da će biti 50 milijardi konektovanih uređaja do 2020, dok drugi kažu 100. Raspon se kreće od automobila i četkica za zube, do kuća, čak i gradova.

Taktilni internet

Brzina se ne ogleda samo u prenosu podataka, nego i latenciji, odnosno vremenu između komande i akcije, koje ne bi trebalo trajati duže od jedne milisekunde.

“Istražujemo sektore poput zdravstva. Naprimjer, bi li hirurg na jednom kraju svijeta mogao postaviti dijagnozu pacijentu na drugom kraju? Ili čak izvesti operaciju? Ova vrsta taktilnog interneta je potencijalno nešto u čijem bi nam ostvarivanju pomogao 5G”, zaključio je tržišni analitičar Kester Mann.

Ako će se to dogoditi u narednih pet godina, moramo se zapitati šta će biti nakon toga. Za 2040. već se raspravlja o 6G tehnologiji.

Izvor: Al Jazeera