Samsung u Barceloni predstavio S6

Novi Samsungov model S6 ima 16 megapiksela za fotografsko i video snimanje (Anadolija)
Novi Samsungov model S6 ima 16 megapiksela za fotografsko i video snimanje (Anadolija)

Svjetski mobilni kongres GSMA počeo je u Barceloni, a tokom trajanja očekuje se da će ga posjetiti najmanje 90.000 zaljubljenika u mobilnu tehnologiju iz preko 200 zemalja svijeta.

Prvog dana kongresa, koji je u fokusu tehnološkog svijeta jer ugošćuje najvažnije kompanije iz ovog sektora, predstavljeni su “pametni” satovi kompanija Huawei i LG, naočale za “virtualnu stvarnost” proizvođača HTC te posljednji modeli Samsunga Galaxy – “pametni” telefoni S6 i S6 Edge.

Samsung Galaxy S6 moguće je kupiti u bijeloj, crnoj, zlatnožutoj, plavoj i zelenoj boji, metalnog oklopa bez mogućnosti mijenjanja baterije.

S6 ima ekran veličine 5,1 inča, rezolucije 2.560×1.440 piksela, odnosno 577 (piksela po inču). Također, S6 ima 16 megapiksela za fotografsko i video snimanje, LED bljeskalicu, kao i brojne druge pogodnosti.

Mnogo noviteta

Samsung je u Barceloni također predstavio i svoj program “Samsung Pay”, novi način plaćanja putem telefona koji će biti spreman na ljeto.

HTC je predstavio “Re Vive” naočale za “virtualnu stvarnost” koje na sebi imaju 70 senzora i perspektivu širine kruga, odnosno 360 stupnjeva.

Predstavljen je i novi pametni telefon tajvanske marke HTC koji je specifičan po kameri od 20 megapiksela.

LG je u Barceloni predstavio pametni sat Watch Urbane LTE koji ima mogućnost telefonskog poziva kao i spajanja na 4G, kao i nezavisan operativni sustav Android.

Pametni sat pod nazivom “Smartwatch” predstavila je i kompanija Huawei, a njegova specifičnost je ekran s 1,4 megapiksela i rezolucijom 400×400 piksela.

Barcelona će, sukladno sporazumu sa MWC-om, do 2018. godine biti domaćin kongresa, te će ekonomski i profitirati od njega.

Profit koji grad Barcelona ima od kongresa iznosi najmanje 350 milijuna dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Lider u prodaji smartphonea je južnokorejski Samsung, sa tržišnim udjelom od 24,4 posto, navodi kompanija Gartner.

15 Dec 2014
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO