Digitalne inovacije na sajmu CeBIT

Najveći svjetski sajam digitalne tehnologije – CeBIT 2015, koji se održava u Hanoveru, otvoren je za publiku. Ove godine tema je simbolično nazvana “d!economy”, odnosno pogled na digitalizaciju u ekonomiji.

Robochop – instalacija sastavljena od četiri robota koji obavljaju zadatak 3D printera. Poenta je da bilo ko na ovogodišnjem CeBIT-u, pomoću aplikacije na pametnom telefonu, može dizajnirati vlastiti proizvod.

Na susjednom štandu njemačka poljoprivredna kompanija predstavila je svoj prvi “pametni traktor”. S posebnim senzorima i GPS tehnologijom, farmeri dobijaju upozorenje o eventualnim preprekama na zemlji te rutama koje su koristili, a sve u cilju poboljšanja efikasnosti obrade usjeva.

Zajednička stavka svih eksponata, tvrdi organizator, jeste tzv. internet svega i svačega.

Pametni bicikl

“CeBIT 2015. je upotpunosti označen ‘digitalnom ekonomijom’, koja opisuje razvoj digitalizacije u svim ekonomskim i socijalnim poljima. To znači da se povezanost različitih stvari s internetom može osjetiti i na ovom događaju. Bilo da se radi o telekomunikacijskoj opremi ili integraciji smartfona u privredno okruženje, ove godine CeBIT nudi potpuni doživljaj tzv. interneta svega i svačega”, objašnjava Oliver Frese, član organizacije sajma.

Jedan od primjera je i pametni bicikl, koji je rezultat saradnje njemačkog proizvođača bicikala Canyon s njemačkim Telekomom.

“Pamet” bicikla ogleda se kroz kompjuterski čip ugrađen u ram bicikla, koji je u stanju uočiti nepravilnosti poput istrošenosti kočnica ili lanca, te pomoću mobilne aplikacjje, unaprijed upozoriti vozača kako bi se spriječila eventualna nesreća. No, i ukoliko se nesreća desi, bicikl opet ima rješenje.

“Bicikl je opremljen eCall tehnologijom. U slučaju nesreće, bicikl aktivira tzv. sistem pomoći, što znači da će roditelj ili prijatelj biti gotovo momentalno obaviješten o nesreći te tako navrijeme organizirati pomoć”, objašnjava Wilfried Huelsmann-Tennhoff iz njemačkog Telekoma.

Identifikacija pomoću dlana

Njemački ogranak japanskog Fujitsua predstavio je sigurnosnu tehnologiju koja se zasniva na prepoznavanju strukture vena na dlanu osobe koja se treba identificirati.

“Ovo smo ostvarili pomoću sistema koji se sastoji od dva faktora. Prvi je prepoznavanje magnetne kartice kojom se zaposlenik identificira, nakon čega se koristi drugi sistem prepoznavanja dlana. Tekstura dlana osobe kojoj želite dati pristup određenom prostoru skenira se i spasi u ovakav uređaj. To je slično otisku prsta, samo što je teksturu kože na dlanu i venu ispod kože mnogo teže krivotvoriti. Korištenjem oba faktora sigurnost značajno se poboljšava”, ukazuje Tania Kneuer iz kompanije Fujitsu Germany.

Prema podacima organizatora, ove godine kompanije iz više od 70 zemalja svijeta predstavit će blizu 5.000 inovacija koje na neki način koriste internet. U naredna tri dana očekuje se da će više od 200.000 ljudi posjetiti sajam CeBIT.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na CEBIT-u, najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija koji se održava u Hanoveru, izloženo je više od 4.000 eksponata.

Published On 09 Mar 2013

Tehnološke kompanije predviđaju da će do 2020. kuće, automobili, čak i gradovi imati internetsku konekciju.

Published On 03 Mar 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO