Ponovno buđenje Velikog hadronskog sudarača

CERN uložio blizu 150 miliona dolara u unapređenje LHC-a (AP)

Nakon dvije godine pauze naučnici Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), nadomak Ženeve, spremaju se ponovno aktivirati Veliki hadronski sudarač čestica (Large Hadron Collider – LHC).

“Mašina Velikog praska”, kako je neki zovu, u međuvremenu je doživjela niz popravki kao i značajnu nadogradnju, tako da će se subatomske čestice ubuduće sudarati dvostruko većom snagom, prenosi Tanjug.

Najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svijetu, koji će biti operativan naredne tri godine, ponovit će eksperimente kojim je 2012. otkriven Higgsov bozon, ali i otvoriti nove horizonte za fiziku.

Protonski zraci bit će pušteni kroz džinovsku mašinu krajem ovog mjeseca, dok su prve kolizije predviđene u maju, izjavio je na konferenciji za štampu u Ženevi direktor akceleratora Frederick Bordry, dodajući da je prvi test obavljen već prošlog vikenda.

Kako prenosi AP, naučnici se nadaju svakojakim novim rezultatima, a ponajviše da dobiju priliku zaviriti prvi put u tajanstvenu tamnu materiju, što je glavni cilj novih eksperimenata.

‘Svjetlo u tami’

“Želim vidjeti prvo svjetlo u tamnom univerzumu”, kazao je generalni direktor CERN-a Rolf Heuer.

“Ukoliko to budem vidio, tada ću znati da mi je priroda naklonjena”, dodao je.

Tamna materija, i njena “rođaka” tamna energija, čine veći dio univerzuma, ali je naučnici dosad nikada nisu vidjeli niti detektirali, mada je njen utjecaj vidljiv na svakodnevnim pojavama poput radijacije, same strukture galaksije i svemira uopće.

“Ono što znamo o tamnoj materiji je da postoji, ali gotovo ništa više od toga”, kazao je profesor Michael Williams sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT).

CERN je uložio blizu 150 miliona dolara u unapređenje LHC-a.

“Mašina je sada kao nova”, zaključio je Heuer.

Izvor: Agencije