Devet slojeva ispod površine Mjeseca

Mjesec ima mnogo kompleksniju geološku historiju nego što se doskora mislilo – postoji najmanje devet slojeva ispod Mjesečeve površine, otkriva radar za detekciju podzemnih infrastruktura prvog kineskog Mesečevog rovera “Yutu”.

Postoji najmanje devet slojeva ispod Mjesečeve površine, a istraživači vjeruju da su nastali pod djejstvom drevne lave, koja se miješala s lunarnim tlom, regolitom, rastresitim materijalom nastalim od stijena.

Kineska letjelica “Chang'e-3” spustila se na Mjesec u decembru 2013. godine, zajedno s malim lunohodom “Yutuom” (Zec od žada), čiji je zadatak da proučava Mjesečevo tle.

Kompleksnija geološka historija

Nakon šetnje u dužini od 114 metara po površini Mjeseca, “Yutu” se zaustavio blizu jednog kratera, u oblasti pod nazivom Mare Imbrium (More kiša).

Za razliku od mjesta na koja su od 1969. do 1972. godine sletale NASA misije “Apollo” i drugih lokacija koje su pohodili lenderi iz sovjetske ere, ta oblast je mlađa i posjeduje kompleksnu površinsku strukturu, naveo je Long Xiao, istraživač sa kineskog Univerziteta geonauka u Vuhanu, u članku objavljenom u časopisu Science.

“Mjesečeva geološka historija je daleko kompleksnija nego što smo pretpostavljali”, istakao je kineski naučnik.

Prvi podaci ukazuju da su erupcije lave najmanje pet puta prekrivale Imbriumsku dolinu, formirajući slojeve bazalnte stijene u dubini od oko jednog kilometara.

“Yutuov” radar je detektirao pet slojeva lave u gornjih 400 metara Mjesečevog tla.

Nekoliko vulkanskih erupcija

“Vrlo je vjerovatno da je bilo nekoliko vulkanskih erupcija čija je lava prekrila dolinu na većim dubinama”, kazao je Xiao, dodajući da su dobijeni rezultati prvi detaljni podaci o Mjesečevoj površini.

“Tokom misija ‘Apollo’ regolit je bušen na samo tri metara dubine”, podsjetio je Xiao.

“Slojevite strukture nam govore da su kasnije vulkanske aktivnosti bile različitog tipa. To, također, znači da su promjenjivi elementi znatno utjecali na završnu fazu historije našeg Mjeseca”, zaključio je kineski istraživač.

Izvor: Agencije