Mlazni motor napravljen 3D printerom

3D printanje može skratiti vrijeme proizvodnje s tri mjeseca na šest dana (Reuters)

Australski stručnjaci predstavili su u četvrtak prvi mlazni motor napravljen 3D printerom što predstavlja veliki iskorak prema jeftinijim, lakšim i efikasnijim avionima.

Inženjeri Univerziteta Monash i njegove komercijalne kompanije izrađuju supertajne prototipe za kompanije Boeing, Airbus, Raytheon i Safran i projekt bi se mogao pokazati spasonosnim za australski proizvodni sektor.

Ubrzan razvoj

“To će omogućiti proizvođačima aviona da ubrzaju razvoj jer mi izrađujemo prototipove tih motora tri do četiri puta brže”, kazao je Simon Marriott, direktor kompanije Amaero Engineering koju je osnovao Univerzitet Monash kako bi komercijaliziralo proizvode.

Marriott je kazao kako kompanija planira testirati isprintane komponente unutar sljedećih 12 mjeseci , a za njih dobiti odobrenje za prodaju i korištenje za dvije do tri godine.

Australija, Francuska i Njemačka jedine su zemlje u svijetu koje imaju tako velike 3D metalne printere koji mogu proizvoditi mlazne motore.

3D printanje može skratiti vrijeme proizvodnje s tri mjeseca na šest dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Reciklaža aviona pokazala se kao unosan biznis u Velikoj Britaniji. Iz starih aviona vade se vrijedni dijelovi, koji se potom preprodaju. Nerijetko se desi da profit od prodaje dijelova jednog takvog aviona bude toliki da je stari avion isplativije reciklirati nego ga održavati u letačkom stanju.

Published On 02 Mar 2013
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO