Kina tajno gradi drugi nosač aviona

Prvi kineski nosač aviona 'Liaoning' je u aktivnoj upotrebi od septembra 2012. godine (AFP)
Prvi kineski nosač aviona 'Liaoning' je u aktivnoj upotrebi od septembra 2012. godine (AFP)

Kineska vojska jako pazi da ne prizna kako gradi drugi nosač aviona, ali je ta tajna ponovo nakratko otkrivena objavom da je jedna kompanija pobijedila na tenderu za opremanje budućeg ratnog plovila, prenose agencije.

Proizvođač kablova Jiangsu Shangshang “dobio je ugovor za drugi kineski nosač aviona”, objavio je tokom vikenda dnevnik Changzhou, preuzimajući informaciju također objavljenu na službenoj stranici mikroblogova tog grada.

Oba saopćenja su izbrisana, ali nedovoljno brzo.

Vijest su preuzele kineske društvene mreže, jer je brojni korisnici interneta smatraju prvom ozbiljnom potvrdom o gradnji drugog nosača aviona o kojemu kruže glasine.

Potpuna domaća proizvodnja

Prvi kineski nosač aviona “Liaoning”, u aktivnoj upotrebi od septembra 2012. godine, napravljen je od nedovršenog plovila koji je Ukrajina prodala Kini 1998. godine.

Za drugi nosač aviona Narodna oslobodilačka vojska želi 100-postotnu nacionalnu proizvodnju.

Tajnu je već u nekoliko navrata odao Wang Min, sekretar Komunističke stranke pokrajine Liaoning, koji je u januaru 2014. godine govorio o gradnji u svojoj pokrajini.

Njegove riječi, koje nisu bile namijenjene javnosti, prenijele su informativne stranice.

Visoki kineski vojni zvaničnici također su progovorili o namjeri Pekinga da nabavi nekoliko nosača aviona, ne navodeći detalje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO