‘Patuljasta zvijezda’ projurila kroz Sunčev sistem

Radi se o 'neostvarenim' zvijezdama, kojima manjka potrebna masa za fuziju u jezgri (EPA)

Scholzova, odnosno crvena patuljasta zvijezda prošla je kroz naš solarni sistem na udaljenosti manjoj od jedne svjetlosne godine od Sunca prije samo 70.000 godina, saopćili su astronomi, dodajući da nijedna zvijezda do sada nije prišla tako blizu.

Međunarodni tim naučnika, koji je svoje otkriće objavio u magazinu Astrophysical Journal Letters, kazao je kako se približila na udaljenost koja je pet puta manja od nama trenutno najbliže zvijezde Proxime Centauri.

Crveni patuljak, poznat kao Scholzova zvijezda, prošao je vanjskim rubom Sunčevog sistema, odnosno područjem poznatim kao Oortov oblak.

Scholzova zvijezda na tom putu nije bila sama, već ju je pratila druga zvijezda tzv. smeđi patuljak.

Radi se o “neostvarenim” zvijezdama, kojima manjka potrebna masa za fuziju u jezgri.

Milijarde ledenih kometa

Proučavanje putanje Scholzove zvijezde, koja je sada od Zemlje udaljena 20 svjetlosnih godina, sugerira da je prije 70.000 godina ta zvijezda prošla na 0,8 svjetlosnih godina od Sunca.

Proxima Centauri je, primjerice, udaljena 4,2 svjetlosne godine.

Naučnici sa univerziteta Rochester, predvođeni Erikom Mamajekom, kažu kako su 98 posto sigurni da je Scholzova zvijezda putovala kroz vanjski Oortov oblak, područje na rubu Sunčeva sistema ispunjeno milijardama ledenih kometa.

Nije poznato da je ijedna druga zvijezda prošla tako blizu Sunčevog sistema.

Ovaj region je u obliku sferične školjke oko Sunčevog sistema i može se proširiti na površinu od čak 100.000 astronomskih jedinica, odnosno AU (razdaljina između Zemlje i Sunca).

Izvor: Agencije