Hubble snimio svemirski ‘smiley’

'Oči' nasmiješenog lica su vrlo jarke galaksije u svemirskom skupu nazvanom SDSS J1038+4849 (NASA/Reuters)

Teleskop Hubble uočio je u svemiru “smješak” (smiley), koji su “stvorile” udaljene galaksije, objavile su Američka svemirska agencija i Evropska svemirska agencija, koje upravljaju teleskopom koji kruži u niskoj Zemljinoj orbiti.

Na fotografiji se vide “dva narandžasta oka, bijeli okrugli nos” i lukovi svjetla koji izgledaju poput osmjeha te djelomične konture lica.

Prema svemirskim agencijama, “oči” nasmiješenog lica su vrlo jarke galaksije u svemirskom skupu nazvanom SDSS J1038+4849, oko 4,5 milijarda svjetlosnih godina od Zemlje u konstelaciji Ursa Major, a lukovi su izazvani efektom poznatim kao snažno gravitacijsko savijanje.

U međuvremenu su naučnici saopćili kako se nadaju da će Hubble biti funkcionalan još najmanje pet godina, a možda i duže.

Uskoro 25. rođendan

Poznata opservatorija uskoro će proslaviti 25. rođendan.

Ključni stručnjaci ove misije rekli su na naučnoj konferenciji u Kaliforniji da su instrumenti za detektiranje objekata u svemiru i dalje savršeno ispravni.

Hubble je trenutno uglavnom angažiran na zadatku pronalaženja prvih zvijezda koje su zasijale u svemiru.

Nakon pokretanja misije, 1990. godine, kada je teleskop lansiran sa neispravnim ogledalom, Hubble je unaprijeđen i od tada je postigao impresivna otkrića.

Među ovim saznanjima, koja su doprinijela razvoju savremene astronomije, su potvrda postojanja ogromnih crnih rupa u svemiru i utvrđivanje starosti univerzuma.

Teleskop je i danas funkcionalan zahvaljujući popravkama i unapređenjima njegovih sistema koje su obavljali astronauti.

James Webb od 2018. godine

Poslije penzioniranja američkog svemirskog šatla, ovakve intervencije više nisu moguće, ali je Hubblr i dalje tehnički ispravan.

“Posljednje servisiranje obavljeno je 2009. godine i astronauti su uradili nevjerovatan posao. Oni su ugradili nove instrumente koje smo razvili, baterije i žiroskope i u suštini su osvježili opservatorij i doveli ga u vrhunsko stanje”, izjavila je Jennifer Wisman, članica misije Hubble.

Elektronika u svemiru mora trpjeti veoma nepovoljno okruženje s jakom radijacijom, pa se veliki kvar može desiti u bilo kom trenutku.

Hubblelov nasljednik, svemirski teleskop James Webb, bit će lansiran 2018. godine, a naučnici se nadaju da će dva aparata raditi uporedo barem nekoliko godina.

Izvor: Agencije