Festival oldtimera: Predstavljen automobil koji ‘govori’

Posebnu pažnju privlači automobil u koji je ugrađen sustav koji omogućava da automobil "sastavi" šest do sedam rečenica (Anadolija)

Festival oldtimera održan u Antaliji u Turskoj privukao je pažnju ne samo domaćih, nego i stranih posjetitelja.

Festival “Zdravo zimi” okupio je vlasnike popularnog turskog oldtimera, a na njemu je izloženo 40 automobila iz Antalije i okolice. Brojni automobili za ovu priliku ukrašeni su i različitim natpisima, prenosi Anadolija.

Organizator aktivnosti je klub Grupa 124, koji je osnovan 1973. godine u Antaliji, a danas broji više od četiri tisuće članova.

“Ovdje su izloženi automobili iz razdoblja od 1971. do 1976. godine. Svaki automobil ima svoje ime. Izloženi su automobili koji koštaju 950 eura, ali ima i onih koji koštaju gotovo osam tisuća eura”, kazao je predsjednik kluba Osman Kolemen i dodao kako se već nekoliko godina tradicionalno obilježava ovaj festival.

Radi se na ‘konverzaciji’ s automobilom

Posebnu pažnju privlači automobil Sehmnusa Sumera, u koji je ugrađen sustav koji omogućava da automobil “sastavi” šest do sedam rečenica.

“Radimo na tome da možemo uspostaviti konverzaciju s automobilom. Ovo je model iz ‘75. godine. Dodao sam gramofon u njega i omogućio automatsko funkcioniranje prozora, paljenje i gašenje automobila. S druge strane automobil i govori. Kada pritisnete dugme može reći ‘upomoć’. Inspiracija nam je bio turski komičar Cem Yilmaz”, kazao je ponosni vlasnik Sumer i dodao da je u automobil unio i srce i dušu te da je za njega kao dijete.

Zanimljiv primjerak automobila “Murat 124” je automobil Muharrema Demirkana koji je u svog ljubimca na četiri točka ugradio kameru, mini frižider kao i mnoge druge dodatke.

Demirkan je kazao kako mnogo cijeni automobil i da ga neće prodati za cijenu nižu od deset tisuća dolara.

Izvor: Agencije