Naučnici CERN-a na tragu nepoznate čestice

'To je sigurno nešto interesantno što treba držati na oku', rekli su naučnici u CERN-u (EPA)
'To je sigurno nešto interesantno što treba držati na oku', rekli su naučnici u CERN-u (EPA)

Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja na tragu su do sada nepoznate čestice, koja bi mogla biti teža od Higgsovog bozona.

Kako prenosi agencija Ansa, signali registrirani za vrijeme eksperimenata Atlas i Cms u najvećem akceleratoru na svijetu, CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču u Ženevi, ne mogu se još smatrati otkrićem.

Za to su potrebne dodatne informacije, koje će se moći prikupiti od proljeća 2016. godine.

Riječ je o preliminarnim podacima, koji su objavljeni u online izdanju magazina Nature i predstavljeni na nedavnom seminaru CERN-a.

“Ono što vidimo je mali lokalni eksces, s masom šest puta većom od Higgsovog bozona”, izjavila je Marina Cobal sa italijanskog Instituta za nuklearnu fiziku, koja nadgleda eksperiment Atlas.

“To je sigurno nešto interesantno, što treba držati na oku”, napomenula je ona.

‘Niko ne zna šta ćemo naći’

Rad Hadronskog sudarača, rekordne energije od oko 13.000 GeV, otvara vrata jednoj neistraženoj teritoriji fizike, pišu agencije.

“Sada se nalazimo u graničnoj zoni, u kojoj niko ne zna šta ćemo naći”, kazao je italijanski teorijski fizičar Fabio Zwirner. 

Veliki hadronski sudarač čestica nalazi se u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu nedaleko od Ženeve, na švicarsko-francuskoj granici.

Tokom prvog trogodišnjeg perioda funkcioniranja, akcelerator je korišten za otkriće subatomske čestice, o čijem postojanju se dugo teoretiziralo, poznate kao Higgsov bozon, bez koje se čestice ne bi mogle držati zajedno i bez koje ne bi bilo materije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO