Naučnici protiv genetskog modificiranja ljudi

Globalni moratorij bio bi na snazi sve dok zemlje ne izrade međunarodna načela (EPA)

Ugledni naučnici u SAD-u pozvali su na moratorij ili zabranu genetskih modifikacija na djeci i budućim generacijama, nakon velikih otkrića u genetskom inžinjeringu i sintetičkoj biologiji, koja, kako kažu, mogu imati nepovratne i ogromne posljedice na čovječanstvo. 

Centar za genetiku i društvo (CGS), ključna američka organizacija koja ohrabruje “odgovorno i efikasno” korištenje biomedicinskih tehnologija, objavila je saopćenje u kojem se zalaže za moratorij u ovoj oblasti. 

Izjava koju je potpisalo više od 150 stručnjaka objavljena je dan prije nego što američke Nacionalne akademije nauka i medicine održavaju međunarodni samit o izmjeni ljudskog gena u Washingtonu. 

CGS je u ponedjeljak također objavio izvještaj napravljen u saradnji sa Prijateljima Zemlje, međunarodnom grupom za okoliš, o mogućim opasnostima tehnologije koja bi mogla promijeniti DNK ljudi i životinja i modificirati cijeli ekosistem. 

Neki naučnici zalažu se za genetsko modificiranje kao način da se spriječe razne bolesti, međutim, suočavaju se sa protivljenjem mnogih svojih kolega. 

Pete Shanks, istraživač na CGS-u i autor radova o ljudskom genetičkom inžinjeringu, kazao je: “Genetske modifikacije djece nedavno su bile samo naučna fantastika… Međutim, sada, sa novom tehnologijom, fantazija bi mogla postati stvarnost. Jednom kada proces počne, nećemo se moći vratiti nazad. Ovo je linija koju ne smijemo preći.”

Ranije ove godine, naučnici na Univerzitetu Sun Yat-sen u Kini navodno su koristili tehniku modificiranja gena kako bi izmijenili ljudske embrione – prvi put u historiji. 

Marcy Darnovsky, izvršna direktorica u CGS-u, rekla je za Al Jazeeru da, iako bi moglo biti nekih koristi od moćnih alata koji mijenjaju gene, oni se ne bi smjeli koristiti da se stvore genetski izmijenjeni ljudi. 

“Došlo je do eksplozije genetskih modifikacija na naučnoj sceni”, rekla je.  

“Praksa stimuliranja gena da bi se izmijenila cijela populacija jedne vrste mogla bi se naprimjer koristiti da se spriječe komarci da šire malariju, ali bi to moglo utjecati na cijeli ekosistem”, dodala je, upozorivši da bi taj proces mogao biti “nepovratan”. 

‘Dizajnirane bebe’

Eric Landers, osnivač zajedničkog Instituta MIT-a i Harvarda, koji je posvetio svoju karijeru izučavanju ljudskog genoma u medicinske svrhe, naveo je u članku objavljenom u julu da je tehnologija “dovela do više zabrinjavajućih mogućnosti: stvaranja djece koja bi nosila stalne, nasljedne promjene na ljudski DNK-a”.

Dodaje da su mediji takvo “potomstvo nazvali ‘dizajnirane bebe’ ili ‘geneteski modificirani ljudi'”.

Landers objašnjava da tehnologija nije potrebna da se spriječi da djeca naslijede genetske bolesti jer su konvencionalne metode efikasne. 

Grupa naučnika također je u martu objavila izvještaj u kojem navode da, iako se može korisititi kod raznih ljudskih bolesti, “promjena genoma u ljudskom embrionu za šta se koriste trenutne tehnologije može imati nepredvidive posljedice za buduće generacije”.

“To je čini opasnom i moralno neprihvatljivom”, navodi se u izvještaju. 

U mnogim zemljama postoje zakoni protiv genetskih modifikacija kod ljudi, ali SAD i Kina su među državama koja ih još nema. 

Izvor: Al Jazeera