Tri decenije Microsoftovog Windowsa

Na današnji dan prije 30 godina kompanija Microsoft je lansirala operativni sistem poznat kao Windows. U to vrijeme nije bio pretjerano inovativan, a ni uspješan. Tokom nekoliko godina Microsoft Windows promijenio je svijet, a danas ta firma vrijedi blizu 63 milijarde dolara.

U 1985. godini većina kompjutera funkcionirala je na operativnom sistemu, koji je radio na principu komandnih linija. Kako bi pokrenuli kompjuter, morali ste manuelno unositi instrukcije. Bilo je jednostavno, ali nimalo prilagođeno korisnicima. Najpopularniji operativni sistem bio je MS-DOS.

Napravio ga je Microsoft. Razlog njegove popularnosti: Microsoft se dosjetio prodati licencu IBM-u i svi ostali proizvođači kompjutera su morali pratiti tržište. Ali, sve to će se uskoro promijeniti.

“Ako kompjuter ne radi ništa osim da vas nervira, pokušajte s kompjuterom koji već znate koristiti”, kaže novinar Al Jazeere Tarek Basley.

Apple Macintosh bio je prvi popularni računar koji je koristio grafički izgled operativnog sistema nazvan OS. Revolucija kompjuterske industrije došla je s pokretnim menijima, mišem i virtuelnim ikonama na ekranu.

Dominacija i u budućnosti

“Iako je Macov operativni sistem bio veoma primitivan, 1984. ili 1985. godine radio je bez problema. Apple, kao što to radi i danas, gradi hardware i software na kojem je veoma lako raditi”, kazao je računarski historičar David Greelish.

Microsoft je počeo raditi na novom operativnom sistemu, koji je imao mnoge komponente Appleovog operativnog sistema. Rezultat: Windows 1.0 imao je grešaka i bio je spor, ali je mogao raditi na različitim kompjuterima i drugi ljudi su mogli razvijati programe za njega, što je bio jedan od važnijih elemenata.

“To je korisnicima omogućavalo da odaberu različite proizvođače hardvera, mogli su birati HP, ili DELL, ili nekog drugog. Alternativa im je bio Apple, koji je proizvodio i hardver, i softver. Windows je ljudima dao veću mogućnost izbora”, navodi analitičar Nino Kader.

Microsoft u posljednje vrijeme gubi tržište zbog Applea, a korisnici se sve više okreću mobilnim uređajima. Ali, Windows u mnogim svojim verzijama još se nalazi na trećini kompjutera u svijetu. Omogućio je gotovo svima na planeti pristup kompjuterima i ta dominacija je izgledna i u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO