Umjesto konobara, hranu poslužuju automati

Automobili bez vozača, novac iz bankomata, aerodromski chek-in bez osoblja – samo su dokaz da tehnološki pametniji i efikasniji strojevi smanjuju potrebu za radnicima.

Dok zaposlenici u restoranima brze hrane u Sjedinjenim Američkim Državama zahtijevaju veće plate, u San Francisco je stigla budućnost brze hrane koja je automatizirana.

U restoranu “Eatsa” kupci naručuju hranu, naplaćuju i preuzimaju – sve za dvije minute. Iako izgleda kao automat iz ‘50-ih godina prošlog vijeka, na vidiku nema osoblja, osim onih koji ljudima daju instrukcije o korištenju automata.

“Sve se vrti oko toga da brzo dostavimo ukusnu hranu, koja je hranjiva i jeftina”, objašnjava Tom Young, osnivač “Eatsa”.

Roboti kao prijetnja radnicima

“Ponuda ‘Eatsa’ se automatizovala i restoranima dala novu dimenziju. Automatizacija je sada u svim aspektima naših života i mijenja način na koji živimo i radimo”, javlja Al Jazeerin reporter John Hendren.

Google ima automobil na upravljanje bez vozača, Daimler se sprema prerasporediti automatizirane kamione na ceste širom svijeta. Corona, kompanija iz Kalifornije, pravi mašine koje mogu prodati gotovo sve kada proizvodi stignu u skladište.

“Automatizirana prodaja je instantno zadovoljstvo kupca. Želim ove slušalice. Ima li ih ili ne u automatu – odmah vam kaže. Možemo otprilike napraviti automat koji može uraditi sve sto želite ili trebate. Napravili smo 100 različitih mašina”, navodi Shannon Illingworth iz kompanije AVT Inc.

Roboti su zamijenili mnoge uslužne i proizvodne poslove. Analitičari tvrde da roboti predstavljaju prijetnju radnicima.

“Roboti softveri, mašine i sva vrsta tehnologije će u velikom broju zamijeniti radnike. U to nema sumnje. Vidimo istraživanje kao naprimjer kreativne mašine – to su algoritmi koji zapravo mogu napraviti nove stvari, novi dizajn i koji mogu pisati simfonije. Čak mogu praviti i umjetnost”, ukazuje Martin Ford, autor knjige Uspon robota.

Brže nego što se mislilo

Porast automatizacije može proizvoditi mnogo jeftinije proizvode, ali može ugroziti više poslova nego što mi očekujemo.

“Ovo će se desiti mnogo brže nego što je iko mogao zamisliti. Mislim na drastične promjene koje će se dešavati u narednih pet godina, kada budemo imali automobile bez vozača, koji će zamijeniti taksi industriju. Za 10 godine cijela manufaktura će biti uništena”, upozorava Vivek Wadha sa Univerziteta Stanford.

“Možda će uskoro jedan od traženijih poslova biti popravljanje mašina”, javlja John Hendren.

Izvor: Al Jazeera