Računari mijenjaju novinare, opstaju samo kreativci

Već ima programskih rješenja koja, koristeći se bazom podataka, ne pružaju samo servisne informacije, nego pišu prave vijesti (AP)

Predsjednik Organizacijskog odbora međunarodne naučne konferencije Dubrovačkih medijskih dana Mato Brautović rekao je u Dubrovniku kako bi u sljedećih 20-ak godina zbog tehnologije do 90 posto novinara moglo izgubiti posao te kako će novinari zbog toga biti usmjereni prema istraživačkom i kvalitetnom radu.

Uoči otvorenja 11. dubrovačkih medijskih dana, Brautović je istakao kako već sada ima modela, na primjer u agenciji APu ili New York Timesu, gdje se putem algoritama prate pokazatelji na berzama, sportski rezultati… Istakao je kako je ta tehnologija na početku, no zbog nje će, kako je rekao, u konačnici veliki broj novinara ostati bez posla.

„Ovogodišnja tema je umjetna inteligencija, robot-novinarstvo i mediji. Postoji velika mogućnost da u sljedećih 10 do 20 godina dobar dio novinara ostane bez posla i da budu zamijenjeni računalnim algoritmima koji će pisati tekstove na temelju podataka koje će dobivati iz različitih baza“, rekao je Brautović i dodao kako već ima programskih rješenja koja, koristeći se bazom podataka, ne pružaju samo servisne informacije, nego pišu prave vijesti.

„Nije riječ samo o servisnim informacijama, nego pravim novinarskim pričama, a ostat će kvalitetni istraživački novinari koje računala ne mogu zamijeniti zbog njihove kreativnosti i načina rada. Ovakav pristup, naravno, podrazumijeva da su podatci u bazi istiniti, a u ova dva dana ćemo razgovarati o različitim pristupima toj problematici. S jedne strane, s time nestaje subjektivnost, ali javljaju se drugi problemi“, rekao je i upitao:

„Što ako, primjerice, programeri nešto kriju, pogriješe ili krivo protumače određeni podatak iz nekog razloga i slično?“

Upitna brojna radna mjesta

Dodao je kako scenarij u kojem 90 posto novinara ostaje bez posla nije nešto što će se nužno dogoditi u Hrvatskoj, već u zapadnim državama. Smatra kako nije novinarstvo jedino koje će na taj način biti zahvaćeno tehnologijom.

„Tehnologija za to je još u početnoj fazi, ali software je već sada dosta napredan. To nije scenarij koji će se kod nas nužno dogoditi, ali u zapadnim zemljama su tvrtke spremne investirati u takvo nešto, a u budućnosti ulazak robota, umjetne inteligencije i algoritama se neće dogoditi samo u novinarstvu, nego u jako puno profesija. Oko 40 posto svih radnih mjesta će ili nestati ili će se zamijeniti nekim drugim radnim mjestom“, rekao je Brautović, ističući pritom da je to zapravo dobar smjer za novinarstvo.

„U osnovi, to je dobar smjer za novinarstvo jer će dnevne informacije biti prepuštene kodu, a dobri novinari će se baviti istraživačkim i kvalitetnim novinarstvom, što nam danas nedostaje. Osobno najviše mrzim kupiti novine i čitati vijesti od jučer, a novinari će se sada napokon baviti onim što bi trebalo biti novinarstvo i što bi ih trebalo razlikovati od, primjerice, blogera“, rekao je.

Na konferenciji učestvuje tridesetak izlagača iz Holandija, Slovenije, Velike Britanije, SAD-a, Izraela, Belgije, Austrije, Njemačke i Hrvatske.

Izvor: Agencije