Indija: Pametni telefon za samo 15 dolara

Suneet Singh Tuli (desno), izvršni direktor DataWinda, predaje generalnom sekretaru UN-a (lijevo) svoj tablet 'Aakash 2' (AP)
Suneet Singh Tuli (desno), izvršni direktor DataWinda, predaje generalnom sekretaru UN-a (lijevo) svoj tablet 'Aakash 2' (AP)

Pad cijena pametnih telefona postao je globalni trend.

Posljednjih godina sve su popularnije kineske kompanije koje korisnike privlače odličnim hardverom i cijenama koje su mnogo povoljnije u odnosu na Appleove, Samsungove, HTC-ove, Sonyjeve i ostalih poznatijih kompanija.

Za mnoge korisnike u zemljama u razvoju i takvi su telefoni preskupi te oni traže još jeftinije modele, koji će služiti za osnovne potrebe.

Kompanija DataWind, u saradnji s indijskim mobilnim operaterom Reliance Communications, najavila je “najjeftiniji pametni telefon na svijetu”, koji će krajem godine biti dostupan korisnicima u Indiji, a njegova će cijena iznositi blizu 15 dolara.

‘Klasika’ se još koristi

Taj model bit će baziran na Linuxu, umjesto popularnog Androida, i podržavat će samo 2G mreže.

Bit će namijenjen onima koji prvi put ulaze u svijet pametnih telefona, a u Indiji je veliki broj takvih korisnika.

Samo krajem prošle godine čak 65 posto prodanih mobilnih uređaja bili su klasični mobiteli, kakve smo koristili u prošlom desetljeću.

Ti se trendovi u Indiji mijenjaju te su pametni telefoni na kojima rade DataWind i Reliance Communications savršeni za brzu tranziciju i prelazak na “novu tehnologiju”.

Kada je riječ o konkretnim hardverskim specifikacijama, ti podaci još nisu poznati, a do sada nisu objavljene fotografije tog uređaja, na kojem se još radi.

Kompanija DataWind poznata je po jeftinim mobilnim uređajima te su još 2011. godine predstavili tablet “Aakash” s ekranom dijagonale sedam inča.

Bio je namijenjen za korištenju u indijskim školama, a mogao se kupiti i u SAD-u po nevjerovatnoj cijeni od samo 38 dolara.

Uvijek može jeftinijie

Trenutno najjeftiniji pametni telefon te kompanije u Indiji košta blizu 30 dolara.

Stoga je u svijetu pametnih telefona bez konkurencije, iako s mnogo slabijim komponentama, i od primjerice Xiaomijevog modela “Redmi”, koji je pet puta skuplji.

Niska cijena moguća je zahvaljujući sve nižoj cijeni komponenata, procesora i memorije.

Najveću zaradu u toj kompaniji ne planiraju prodajom hardvera, već pružanjem usluga, korištenjem aplikacija i servisa specifičnih za nove telefone.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO