Australija dronovima protiv morskih pasa

Vlasti će novom tehnologijom pratiti kretanje morskih pasa u blizini plaža duž 2.000 kilometara obale (EPA)

Australska savezna država New South Wales koristit će bespilotne letjelice, sonare i drugu opremu za nadzor kako bi spriječila napade morskih pasa na kupače, objavili su lokalni zvaničnici.

Od početka decembra, kad počinje sezona kupanja, vlasti će novom tehnologijom pratiti kretanje morskih pasa u blizini plaža duž 2.000 kilometara obale.

Ove godine je u Australiji zabilježen ukupno 31 napad morskih pasa, od kojih dva sa smrtnim posljedicama.

Turističke destinacije

Dronovi s opremom za detektiranje morskih pasa će od početka sezone kupanja letjeti iznad plaža u Sydneyju i iznad drugih popularnih turističkih destinacija, a sonarna oprema testirat će se na pet plaža.

Kad sonar detektira morskog psa nedaleko od plaže, poslat će signal putem satelita spasilačkim službama, koje će u realnom vremenu obavijestiti javnost o opasnosti.

Plan će uključiti pojačane helikopterske patrole iznad plaža.

Ministar za vodu NSW-a Niall Blair kazao je da je plan odgovor na zahtjeve zabrinute javnosti nakon povećanog broja napada morskih pasa ove godine.

“Želimo napraviti sve što možemo kako bi kupači i surferi bili sigurni u našim vodama … ne zaboravimo, ipak, da je okean dom morskih pasa”, zaključio je Blair.

Izvor: Agencije