Istraživanje Marsa: NASA pred dilemom

Curiosity nije napravljen da zalazi na mjesta u kojima je moguć mikroskopski život, kažu iz NASA-e (EPA)
Curiosity nije napravljen da zalazi na mjesta u kojima je moguć mikroskopski život, kažu iz NASA-e (EPA)

Nakon što je otkrila vodu na Marsu, američka svemirska agencija NASA našla se pred nemogućnošću da svoj robot Curiosity usmjeri na dalja istraživanja iz straha da bi mala mobilna laboratorija kontaminirala Crvenu planetu sa zemaljskim mikroorganizmima.

“Curiosity nije napravljen da zalazi na mjesta u kojima je moguć mikroskopski život”, objasnio je naučnik NASA-e Michael Meyer.

“Za tako nešto bi nam bio potreban viši nivo sterilizacije”, naveo je on.

Instrumenti svemirske laboratorije mogu da dođu u kontakt sa vlažnim sredinama u kojima se možda nalazi neki oblik života.

Frustracija je tim veća što je NASA na površini Marsa pronašla vodu u tečnom stanju, što je otkriće koje iz korijena mijenja dosadašnje shvatanje Crvene planete, pišu agencije.

Otkriće vode u vidu slanih potoka na površini planete povećava nadu naučnika da na Marsu pronađu život.

Misija sonde Curiosity, koja se spustila na Mars u augustu 2012, jeste da prikupi uzorke tla i stijena. Robot, međutim, ne smije ni u kojem slučaju da se približava vlažnim brazdama uočenim na pojedinim padinama planete.

Izbjeći svaku štetnu kontaminaciju

Jedino je robot Viking, koji je NASA još prije 40 godina poslala na Mars, ispunjavao sve uvjete visokog nivoa steriliteta.

“Viking je bio u potpunosti steriliziran, ali misije koje smo kasnije slali nisu prošle isti tretman”, istakla je Catharine Conley, šefica biroa za Planetarnu zaštitu NASA-e, čije je zaduženje da spriječi kontaminaciju između Zemlje i drugih planeta.

“Bilo bi sjajno imati te uvjete i biti u prilici da pošaljemo sondu pravo do vlažnih tragova kako bi s njih uzela uzorke”, rekla je Conley. 

“Ne želimo da nas pamte kao vrstu koja je otišla na neku planetu i istrijebila sav život na njoj”, naveo je naučnik Jorge Vago, član projekta ExpoMars Evropske svemirske agencije (ESA).

Zemaljske bakterije bi “mogle da u određenim uvjetima nađu prostor za razmnožavanje. To ne smije da se desi”, napomenuo je on.

NASA, ESA i druge agencije pridržavaju se pravila međunarodnog sporazuma čiji je cilj da se “izbjegne svaka štetna kontaminacija” tokom svemirskih istraživanja.

“Želimo, također, da eliminiramo bakterije sa robota kako nam se ne bi desilo da otkrijemo život na Marsu, a da potom ustanovimo da su to samo naši tragovi”, rekla je Conley.

‘Pitanje budžeta i prioriteta’

Postavlja se pitanje zašto NASA nije poslala na Mars savršeno steriliziran robot, pišu agencije.

“Prisustvo vode na Marsu tada nije bila potvrđeno”, rekao je Jim Watzin, direktor programa marsovskog istraživanja NASA-e.

“Curiosity je koncipiran kako bi nastavio istraživanja koja su pokazala, kroz geologiju, da je na površini Marsa bilo značajnih vodenih elemenata u nekoj dalekoj prošlosti, ali ne i u ovom trenutku”, dodao je.

Drugi razlog je čisto finansijski: “To je pitanje budžeta i prioriteta”, kazala je Conley.

“Ljudi prije svega žele interesantna naučna otkrića do kojih se dolazi bez većih troškova”, istakla je ona.

Treba imati na umu i da bi tehnike sterilizacije koje su korištene na Vikingu danas oštetile savremenu elektronsku opremu.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Naučnici već dugo vjeruju da na Marsu postoji voda u tečnom stanju, a razlog tome su eksperimenti “lendera”.

28 Sep 2015
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO