Vakcina protiv raka pluća uskoro u Srbiji

Vakcina se primjenjuje u terapiji završnog stadija karcinoma pluća (EPA)

Vakcina sa Kube protiv raka pluća CimaVax EFG u Srbiju će stići do kraja oktobra, a u prvoj turi osigurano je 1.680 doza za liječenje 30 oboljelih.

Pacijenti će te vakcine dobijati besplatno u Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije, KBC “Bežanijska kosa” i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, pišu beogradske Večernje novosti, pozivajući se na informaciju iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Odluka o tome kome će se davati vakcina donosit će se isključivo na osnovu medicinskih parametara, a 1.680 doza bit će dovoljno za godinu dana liječenja 30 oboljelih, prenosi Srna.

Završni stadij

Vakcina, koja to i nije u pravom smislu riječi, jer se ne daje preventivno, primjenjuje se u terapiji završnog stadija karcinoma pluća, od kojeg u Srbiji godišnje oboli gotovo 6.300 stanovnika.

Prije davanja CimaVax EFG vakcine, koji je na Kubi u upotrebi od 2008. godine, rade se testovi kojima se utvrđuje kod kojih pacijenata bi lijek mogao imati efekta.

Kubanci tvrde da ova vakcina može zaustaviti rak pluća i pretvoriti ga u hroničnu bolest.

U Ministarstvu zdravlja Srbije navode da bi do kraja oktobra trebao biti završen i formalni dio u vezi s potpisivanjem ugovora s Institutom CIMAB iz Havane, koji će omogućiti uvoz, a zvanični uvoznik bit će Institut “Torlak” iz Beograda.

Izvor: Agencije