Counter strike: Takmičenje za 100 hiljada dolara

Igranje videoigrica po cijeli dan za neke nije gubljenje vremena, već izvor finansiranja. Industrija igrica godišnje obrne blizu trideset milijardi dolara, a jedan dio odlazi tzv. profesionalnim igračima. Oni dobijaju novac takmičeći se na prvenstvima.

Ovog vikenda u Beogradu se održava svjetsko prvenstvo u Counter strikeu, na kojem se takmiče predstavnici 15 država za nagradu od 100 hiljada dolara, izvijestio je repoter Al Jazeere Marko Subotić.

Ovacije su kao na stadionu, a publika oduševljeno pozdravlja preciznost. Igračima su ovde najbitniji brzi prsti.

Pavel je sa svojim saigračima dogurao do polufinala svjetskog prvenstva u Counter strikeu.

„Ovdje osjećam pritisak i uzbuđenje u odnosu na igru kod kuće. Svako od nas je spreman žrtvovati dosta toga kako bi se pojavio na ovoj bini“, kaže Pavel, takmičar iz Poljske.

Podijeljeni u grupama od po petoro, i umreženi u virtuelnom svijetu u borbi antiterorističkih jedinica protiv terorista, ovi mladići su kućnu zabavu podigli na viši, takmičarski nivo.

Zabava kao izvor finansija

Ovi takmičari godinama igraju Counter strike i on za njih više nije čista zabava već izvor finansija, pošto su postali profesionalni igrači.

Anthony iz Singapura je kao petogodišnjak prvi put u životu odigrao ovu igricu. Petnaest godina kasnije svoju zemlju predstavlja na takmičenjima širom svijeta.

„Zarađujemo novac, putujemo svijetom kako bismo učestvovali na turnirima. Igranje igrica je naš posao. Profesija.

Vrijeme koje posvećujete igricama je investicija, jer na taj način stičete iskustvo i postajete bolji“, kaže Anthony, taklmičar iz Singapura.

E-sport doživio je ekspanziju razvojem interneta. U svakom trenutku milioni amatera širom svijeta takmiče se u igricama, u nadi da će ih angažirati timovi, čime bi postali profesionalni igrači. Na pojedinim turnirima, fond za nagrade iznosi i 30 miliona dolara. 

Više u vidoesnimku…

Izvor: Al Jazeera