Roboti za četvrtu industrijsku revoluciju

Isporuke industrijskih robota japanskih proizvođača su činile 50 posto svjetskih isporuka 2012. godine (EPA)

Japan je počeo ubrzavati razvoj robotike, s ciljem da stekne prednost nad drugim vodećim ekonomijama, među kojima su SAD i Njemačka, jer je to uvjet za četvrtu industrijsku revoluciju.

To je istaknuto na nedavnom simpoziju o budućnosti robotike, održanom u Međunarodnom izložbenom centru u Tokiju, kojem je prisustvovalo više od 1.000 ljudi.

Mjerenje temperature tijela i krvnog pritiska preko zgloba prislonjenog na internet terminal već je dostupno, a u budućnosti će biti moguće da kontaktna sočiva, preko čitanja suza, izmjere nivo šećera u krvi, kazao je bivši potpredsjednik Googlea Norio Murakami.

Pored toga, jedino nosivo kiborg odijelo, sposobno da čita moždane valove, omogućit će ljudima s oštećenom kičmenom moždinom da ponovo stoje, rekao je on.

“Svijet je na pragu četvrte industrijske revolucije, uslovljene robotikom i vještačkom inteligencijom”, kazao je japanski profesor Takuro Morinaga, dodajući da će zemlja koja je spremna za tu revoluciju kontrolirati svijet.

Foto: Getty

Korporacija IBM razvija sistem “Watson”, koji može učiti iz informacija i iskustava ljudi.

Na polju medicine kompjuter ima pohranjene informacije od dva miliona stranica medicinskih publikacija i 1,5 miliona kliničkih podataka, tako da može analizirati i ispitati simptome pacijenata i davati preporuke ljekarima za liječenje.

IBM je angažirao 2.000 stručnjaka i potrošio 40 miliona dolara za razvoj “Watsona”.

Prema riječima glavnog tržišnog ekonomiste Istraživačkog instituta Mizuho Katsuyukija Hasegawe, Japan prednjači u razvoju i korištenju industrijskih robota.

‘Robotska revolucija’

Tako je japanska Vlada strategiju rasta postavila kao “robotsku revoluciju”.

Isporuke industrijskih robota japanskih proizvođača su činile 50 posto svjetskih isporuka 2012. godine.

Roboti se široko koriste u fabrikama automobila i elektronike.

Vlada planira razviti robote koji će moći međusobno kontaktirati preko interneta.

Očekuje se da roboti u Japanu u budućnosti pronađu svoj put u sve vrste radnog okruženja, uključujući i medicinsku njegu, poljoprivredu, građevinarstvo, logistiku i upravljanje imovinom.

Ministarstvo industrije predviđa da će na domaćem tržištu potražnja za robotima do 2015. godine porasti na više od 720 miliona eura.

Izvor: Agencije