U Kini odštampana prva 3D višespratnica

U izgradnji 3D zgrade korišten je štampač dug 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara (Screenshot / YouTube)

Kineska kompanija WinSun, specijalizirana za gradnju kuća pomoću 3D tehnologije, “odštampala” je svoju prvu višespratnicu.

Nakon što su prošle godine uz pomoć ove tehnologije podigli deset porodičnih kuća, u WinSunu su odlučili da odu korak dalje, to jest u visinu, prenosi Tanjug.

Riječ je o petospratnici u Industrijskom parku Suzhou, ukupne stambene površine 1.100 kvadratnih metara, koja je sagrađena u skladu sa najstrožim građevinskim, ali i ekološkim standardima.

U izgradnji ove 3D zgrade korišten je printer dug 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara. Printer proizvodi dijelove konstrukcije koje radnici potom sastavljaju.

Ovaj inovativni proces donosi značajnu uštedu, posebno u vremenu gradnje koje se smanjuje od 50 do 70 posto. Značajna ušteda postiže se i kada su u pitanju troškovi rada i materijala – zgrada je koštala svega 161.000 dolara.

Reciklirani materijali

Prednost ovakve gradnje je i mogućnost upotrebe recikliranih materijala, što je čini ekološkom.

Kompanija WinSun je prvi put skrenula pažnju na sebe u aprilu 2014, kada je za samo 24 sata u Šangaju podigla deset 3D kuća.

Svaki od ovih objekata, površine 200 kvadratnih metara, koštao je 3.900 dolara.

U WinSunu kažu da je ovo tek početak. Kompanija planira graditi širom svijeta i 3D tehnologiju koristiti za još značajnije objekte, poput mostova, nadvožnjaka i nebodera.

Izvor: Agencije