U Kini odštampana prva 3D višespratnica

U izgradnji 3D zgrade korišten je štampač dug 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara (Screenshot / YouTube)

Kineska kompanija WinSun, specijalizirana za gradnju kuća pomoću 3D tehnologije, “odštampala” je svoju prvu višespratnicu.

Nakon što su prošle godine uz pomoć ove tehnologije podigli deset porodičnih kuća, u WinSunu su odlučili da odu korak dalje, to jest u visinu, prenosi Tanjug.

Riječ je o petospratnici u Industrijskom parku Suzhou, ukupne stambene površine 1.100 kvadratnih metara, koja je sagrađena u skladu sa najstrožim građevinskim, ali i ekološkim standardima.

U izgradnji ove 3D zgrade korišten je printer dug 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara. Printer proizvodi dijelove konstrukcije koje radnici potom sastavljaju.

Ovaj inovativni proces donosi značajnu uštedu, posebno u vremenu gradnje koje se smanjuje od 50 do 70 posto. Značajna ušteda postiže se i kada su u pitanju troškovi rada i materijala – zgrada je koštala svega 161.000 dolara.

Reciklirani materijali

Prednost ovakve gradnje je i mogućnost upotrebe recikliranih materijala, što je čini ekološkom.

Kompanija WinSun je prvi put skrenula pažnju na sebe u aprilu 2014, kada je za samo 24 sata u Šangaju podigla deset 3D kuća.

Svaki od ovih objekata, površine 200 kvadratnih metara, koštao je 3.900 dolara.

U WinSunu kažu da je ovo tek početak. Kompanija planira graditi širom svijeta i 3D tehnologiju koristiti za još značajnije objekte, poput mostova, nadvožnjaka i nebodera.

Izvor: Agencije


Povezane

3D printeri prave dijelove kuća od bioplastike dobijene od ulja iz povrća.

Published On 22 Jun 2014

Napredak novih tehnologija je zaista impresivan. 3D printeri postali su vrlo popularni. Printaju sve – figurice, hranu, čak i ljudske organe. No, cilj posljednjeg projekta je ciglu zamijeniti smjesom od ulja iz povrća. 3D printeri sada grade i kuće.

Published On 22 Jun 2014
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO