Windows 10 besplatan za postojeće korisnike

Terry Myerson, šef Windows odjeljenja, ovo je nazvao monumentalnim danom za Windows (EPA)

Microsoft je danas prikazao šta bi korisnici mogli očekivati od novog Windows 10 operativnog sistema kada softver bude objavljen za desktop, telefone i tablete.

O budućnosti Windowsa govorili su Microsoftovi lideri Terry Myerson, Joe Belfiore i Phil Spencer, kao i izvršni direktor kompanije Satya Nadella.

Kompanija je potvrdila da će Windows 10 biti dostupan kao besplatna nadogradnja svima onima koji žele na novu platformu preći sa Windows 7, Windows 8.1 i Windows Phone 8.1 sistema.

Besplatan program nadogradnje će biti dostupan tokom prve godine, što će milionima korisnika na desktop, laptop, tablet i smartphone uređajima omogućiti prelazak na najnoviju verziju Windowsa.

Myerson, šef Windows odjeljenja, ovo je nazvao monumentalnim danom za Windows.

“Windows 10 je mnogo više od najnovije verzije Windowsa. Windows 10 će promijeniti pravila igre”, istakao je Myerson.

Redizajn

Nakon što su u septembru otkrili modernizirani Start meni, bolji multitasking uz Task View, poboljšano korisničko sučelje, iz Microsofta su iskoristili današnju konferenciju da se fokusiraju na to šta Windows 10 znači za milione svakodnevnih korisnika.

Američki informatički gigant je iskoristio povratne informacije beta testera kako bi poboljšao Windows 10, navodi portal Benchmark.

Redizajnirani Start ekran je baziran na Live Tiles, ali uz nekoliko izmjena. One su sada pomjerene na desnu stranu ekrana, dok se sa lijeve strane nalazi lista aplikacija, sa očiglednom namjerom da se prikaže što više informacija na samo jednom ekranu.

Pločice (Tiles) i dalje mogu biti grupirane u kategorije a postoji i novi taster u gornjem desnom uglu

Microsoft je, također, dodao i Action Center, koji osigurava trenutni pristup uobičajenim zadacima kao što je uključivanje ili isključivanje Wi-Fi, Bluetooth kao i druga podešavanja.

Project Spartan

Novi internetski preglednik razvija se pod nazivom Project Spartan, potvrđeno je na današnjoj konferenciji.

Ovaj preglednik donosi osvježeni izgled, novi engine za prikaz stranica, a podržava i stvaranje bilješki direktno na web stranicama.

Stranice s bilješkama lako je podijeliti s drugim korisnicima putem novog alata ugrađenog u Spartan. Preglednik će dobiti i poseban način rada za čitanje (“reading mode” koji radi i van mreže), te podršku za pregled PDF-ova i, naravno, za ličnog asistenta Cortanu, navodi portal Bug.

Spartan će biti dostupan kroz Insider program za tri do pet mjeseci.

Lični asistent

Nakon telefona, Microsoftov lični asistent stiže i na desktop računare.

Cortana će donijeti svoju moćnu pretragu i mogućnosti da služi kao podsjetnik na Windows 10.

Microsoft poručuje da će Cortana biti veliki dio Windowsa 10, kao i da će biti mnogo pametnija zahvaljujući iskustvu iz Windows Phone platforme.

Prikazana je i mogućnost Cortane da s računara šalje e-mailove, prateći samo glasovne naredbe korisnika.

Uređaji s ekranima na dodir dobit će i svoju verziju Office aplikacija, optimiziranu za upravljanje dodirom.

PowerPoint je dobio podršku za hardversko ubrzanje grafičkih elemenata – animacija i prijelaza među slajdovima.

Kalendar, fotografije, lista nedavno otvorenih dokumenata, kao i sve ostale korisničke postavke novog Officea automatski će se sinhronizirati na svim uređajima.

Integracija sa Xboxom

Windows 10 će dobiti Xbox aplikaciju, koja će donijeti sve opcije s konzole Xbox One na lične računare i tablete, saopćio je Phil Spencer, prvi čovjek Xbox odjela u Microsoftu.

Tu je i podrška za Steam, te snimanje videozapisa iz igara koje je moguće pokrenuti i unatrag – sistem u svakom trenutku pamti posljednjih 30 sekundi igre.

Spencer je predstavio i DirectX 12. Uz poboljšanja u performansama, u odnosu na DirectX 11 nova verzija donosi uštedu energije, produžujući vrijeme igranja na mobilnim uređajima.

Osim predstavljenih novina, Microsoft je obratio pažnju i na detalje u Windowsu 10. Tokom današnje demonstracije mogle su se vidjeti osvježene i modernije ikonice na svakom koraku.

Izvor: Agencije