Appleu prijeti kazna od milijardu eura

Rezultati istrage pokazuju da je Apple u proteklom desetljeću, umjesto 12,5 posto, plaćao manje od dva posto poreza (AFP)
Rezultati istrage pokazuju da je Apple u proteklom desetljeću, umjesto 12,5 posto, plaćao manje od dva posto poreza (AFP)

Europska komisija optužuje Apple za iskorištavanje državne pomoći u Irskoj, pokazuju preliminarni rezultati istrage o poreskim olakšicama koje je dobila ta američka kompanija.

Financial Times tvrdi da bi kazna mogla biti milijardu eura.

EK bi mogla zahtijevati isplatu svih neisplaćenih poreza, kao i dodatne kazne.

U proteklih 10 godina Apple je zaradio čak 137 milijardi dolara kroz poslovanje svojih “offshore” kompanija.

Plaćali samo dva posto poreza

Prema izjavama ljudi koji su uključeni u istragu, EK je navodno otkrila da je Apple sklapao ilegalne ugovore s irskim vlastima i time dobio protuzakonitu pomoć.

Porez na dobit pravnih subjekata u Irskoj trenutačno je samo 12,5 posto, za što druge države članice Europske unije tvrde da nije pošteno.

Međutim, rezultati istrage pokazuju da je Apple u proteklom desetljeću plaćao manje od dva posto poreza.

Još prošle godine, istraga komisije američkog Senata otkrila je da je Apple uštedio milijardu eura na porezima tako što je kompanije registrirao u irskom gradu Corku, kao kompanije koje ne podliježu porezima ni u jednoj državi, prenosi Fena.

Izvor: Agencije


Povezane

Pametni telefoni iPhone6 i iPhone6 Plus stigli su na police u Japanu, SAD, Francusku, Njemačku, Hong Kong, Australiju i Veliku Britaniju.

19 Sep 2014
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO