Boljević: Roaming je uzimanje novca nizašta

Za eksperte su neobjašnjive visoke cijene usluga roaminga u zemljama regije (Al Jazeera)

Piše: Fahrudin Smailović

Nakon što su predstavnici vlada Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije potpisali u Budvi sporazum o sniženju cijena usluga roaminga, planirano je da se u naredne tri godine cijene svedu na nivo onih u Evropskoj uniji.

Dok vlade tvrde kako će sporazum olakšati život građanima i približiti ih Evropskoj uniji, neki telekomi ga vide kao nasilno oduzimanje prihoda.

“Pet puta plaćamo skuplje minut razgovora, tri puta skuplje plaćamo slanje SMS poruka i 33 puta skuplje korišćenje GPRS-a, sve su to argumenti zašto je ovaj sporazum značajan za građane naših zemalja”, kazao je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Dodao je da će Srbija ići u promjenu zakona i ona će predviđati maksimalne cijene za roaming usluge.

“Mi u BiH, za razliku od drugih zemalja, imamo već saglasnost telekom operatora, bar dva, to su oni u državnom vlasništvu”, kazao je Damir Hadžić, ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Reakcije teleoperatera

Telekom Srbija nije zvanično obaviješten o pokretanju inicijative za ukidanje roaminga u zemljama regije.

“Potpuno ukidanje rominga moglo bi da znači i formiranje jedinstvenog telekomunikacionog tržišta za pomenute zemlje, što je vrlo kompleksno pitanje”, saopćeno je u odgovoru Telekoma na upit Al Jazeere.

Naglasili su da bi, prije bilo kakvih ozbiljnijih komentara morali imati uvid u dokument.

“Očekujemo da će, kada za to dođe vreme, svi operatori biti upoznati sa detaljima inicijative, kako bismo u direktnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama izneli svoje stavove”, zaključuje se u saopćenju Telekoma Srbije.

Ekspert za PR i korporativnu komunikaciju u Crnogorskom Telekomu navodi da u toj kompaniji još nisu vođeni razgovori o toj temi sa nadležnim institucijama, tako da još nema osnova za detaljnu analizu kojom bi se formirao konačan stav.

“Naša kompanija će, kao i do sada, primijeniti sve odluke koje budu donesene u skladu s važećim propisima. Sigurni smo da će realizaciji Sporazuma njegovi potpisnici pristupiti na način koji će dodatno unaprijediti transparentnost i predvidivost poslovnog ambijenta”, saopćila je Al Jazeeri Jelena Radonjić-Đurković.

Napominje da Crnogorski Telekom već duže u svojoj ponudi ima uslugu “Moj svijet”, koja korisnicima omogućava povoljnosti u roamingu u 16 zemalja Evrope i u SAD-u.

Iz kompanije Telenor Srbija Al Jazeeri je saopćeno da se ta kompanija zalaže za predvidivost regulatornog okvira i inicijativa koje provodi Vlada Republike Srbije.

“Zbog toga bismo želeli da od samog početka budemo uključeni u realizaciju Sporazuma o smanjivanju cena rominga u regionu, kao i svih ostalih inicijativa koje utiču na naše korisnike”, navodi se u komentaru koje je potpisala PR menadžerica Ana Ćorković.

Telenor se uvijek trudi da svojim korisnicima omogući što bolje ponude, uključujući i ponudu za roaming, ističe se u komentaru.

“Tako ove godine korisnici u Srbiji imaju na raspolaganju TravelSure tarifne dodatke koji pružaju značajnu uštedu, uz potpunu kontrolu troškova na internetu. Korisnicima koji putuju u Crnu Goru omogućena je izuzetno povoljna roming-ponuda u okviru dnevne i nedeljne karte”, navode u kompaniji Telenor.

HT Eronet podržava svaki dogovor koji našim korisnicima omogućava povoljnije komuniciranje iz roaminga, saopćeno je Al Jazeeri iz te kompanije.

“Naši korisnici već duže vrijeme imaju mogućnost najpovoljnijeg telefoniranja iz roaminga prema svim mrežama u BiH po cijeni već od 0,40 KM/min, a o korekcijama cijena ćemo moći govoriti nakon što ugovor dobijemo na uvid, odnosno kad isti stupi na snagu”, navodi se u saopćenju koje je potpisala Lavinija Tadić iz Odjela za korporativne komunikacije.

Neobjašnjivi troškovi

Predrag Boljević, nezavisni ekspert za telekomunikacije iz Podgorice, ističe da je veoma značajno to što su se zemlje bivše Jugoslavije barem u nečemu složile i pokušale zaštititi svoj interes.

“Roaming je, inače, jedna od posljednjih velikih pljački u telekomunikacijama, a i u biznisu. I to ne na Balkanu, nego generalno, globalno, na svjetskom nivou. To je uzimanje novca nizašto”, kazao je Boljević u izjavi za Al Jazeeru.

Kako je ocijenio, potpuno je neobjašnjivo da se ista usluga, isti trošak, korisniku druge mreže naplati dvadeset puta više.

“Dobro je da su države okruženja prepoznale tu stvar i da su odlučile i krenule da nešto učine da zaštite ovu crnu populaciju, ovo malo što je ostalo da vrijedi”, kazao je.

Za Boljevića je pozitivno to što su potpisnici predstavnici vlada.

Dodao je da je ovo samo jedan korak i da u telekomunikacijama predstoji još posla.

“To se odnosi na Internet. Podsjetit ću vas da je internet u Crnoj Gori katastrofalno skup, bez ikakvog utemeljenja, samo zbog mogućnosti nastanka oligopola o kojem ja pričam više od dvije decenije”, zaključio je.

Širenje ponude

Stevica Kuharski, stručnjak za informacione tehnologije iz Zagreba, komentirao je za Al Jazeeru činjenicu da su inicijativu pokrenule vlade, a ne teleoperateri.

“Telekomi su kompanije, oni žele zaraditi i sami nikada neće doći do toga da bi trebali sniziti cijene. Radi toga smatram da su države nametnule nešto zbog čega će telekomi prikloniti nižim cijenama”, kazao je.

Kuharski je ukazao na činjenicu da telekomi sve više pokušavaju uvesti nove usluge kako bi zadržali postojeće korisnike.

“Dobar primjer za to je u Hrvatskoj, gdje Hrvatski telekom nudi i prodaju električne energije preko njih. Naravno, cilj je zadržati postojeće korisnike i zarađivati na njima na osnovnim telekom uslugama, a pomoću električne energije se držati na nuli ili malo iznad nule”, kazao je.

Telekom kompanije sve manje imaju prometa, odnosno sve manje usluga mogu prodati u svom domicilnom sustavu, ocijenio je Kuharski i dodao da radi toga one akviziraju manje kompanije ili razvijaju u svojim kompanija nove usluge i nove tehnologije koje će ponuditi tržištu i na taj način se ustvari boriti sa ostatkom tržišta.

Prema njegovom mišljenju, to je jako dobro za krajnjeg korisnika, zato što se smanjuju cijene ne samo osnovnih telekom-usluga nego se na tržištu pojavljuju nove usluge koje su dobre za samog korisnika.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada