Indija u elitnom klubu istraživača Marsa

Indijska svemirska letjelica stigla je do Marsa i ušla u orbitu te planete, što je historijski uspjeh Indije kao prve zemlje kojoj je to uspjelo iz prvog pokušaja.

Naučnici u komandnom centru u Bangaloreu započeli su slavlje u srijedu, kada je letjelica uspješno ušla u orbitu.

Premijer Indije Narendra Modi, pozdravio je ovaj uspjeh: „Čestitke svima, cijeloj zemlji. Danas je stvorena historija. Prešli smo granicu ljudskog dostignuća i inovacije.“

Uspjeh misije Mars orbiter, koja košta malih 74 miliona dolara, postavio je Indiju u elitni klub istraživača Marsa, gdje se nalate SAD, Evropska svemirska agencija i Sovjetski savez.

Uspješna lansiranja

„Količina koju su naši naučnici proveli na ovoj misiji je manja nego koliko se troši za proizvodnju holivudskih filmova“, rekao je Modi.

Indija kaže da je letjelica, koja se zove Mangalyaaan, rezultat želje za pokazivanjem mogućnosti zemlje da dizajnira, planira i izvodi misije u dubokom svemiru.

Indija je već izvela desetine uspješnih satelitskih lansiranja, uključujući i Chandrayaan-1 lunarni orbiter, koji je otkrio dokaz o postojanju vode na Mjesecu 2008. godine.

Marsovska sonda će kružizi šest mjeseci, na visini od 500 kilometara od površine. Njeni instrumenti će prikupljati različite informacije i slati ih na Zemlju.

Pet instrumenata na solarni pogon pomoći će ustanoviti kakvi su vremenski uslovi na toj zemlji i šta se desilo sa vodom za koju se vjeruje da je planeta imala u velikim količinama.

Sonda će tražiti i metan, ključnu hemikaliju u životnim procesima na Zemlji.

Izvor: Al Jazeera