Makedonske ulice i gradovi u Street Viewu

Lansiran 2007. godine, Street View je funkcija na aplikaciji Google Maps koja je dostupna u 59 država (EPA)
Lansiran 2007. godine, Street View je funkcija na aplikaciji Google Maps koja je dostupna u 59 država (EPA)

Google je objavio kako je počeo snimati lokacije u Makedoniji kako bi unaprijedio kvalitetu usluge Street View u sklopu svoje aplikacije Google Maps, prenosi agencija MIA.

Od 29. septembra, snimat će se trodimenzionalne fotografije u Skoplju, Bitoli i drugim makedonskim gradovima, a isti proces provest će se i naredne godine u nekoliko gradova ove balkanske države.

Cilj je da se što detaljnije pokriju saobraćajne veze i većina interesantnih lokacija u Makedoniji.

Kako navodi MIA, Ministarstvo nauke, tehnologije i administracije je do sada imalo veoma aktivnu saradnju sa zvaničnicima Googlea kako bi se ova usluga promovirala u Makedoniji.

Razvoj turizma

Zahvaljujući Googleovom Street View-u, Makedonija se može vidjeti na računaru ili pametnom telefonu u „novoj dimenziji“, kazao je prvi čovjek ovog ministarstva Ivo Ivanovski.

„Ovo je naročito važno za razvoj turizma, jer će doprinijeti boljem pozicioniranju Makedonije na svjetskim turističkim kartama, a ljepote naše države moći će se vidjeti na bilo kojem uređaju koji se može povezati sa internetom“, kazao je ministar Ivanovski.

Lansiran 2007. godine, Street View je funkcija na aplikaciji Google Maps koja je dostupna u 59 država. Također je dostupna na Google Earthu i Google Mapsu za mobilne telefone.

Ova tehnologija dozvoljava korisnicima navigaciju kroz virtualne panoramske poglede ulica.

„Mnogi korisnici iz Makedonije javili su nam kako bi bili veoma uzbuđeni da imaju Street View u ovoj državi. Zbog toga smo danas naročito sretni da objavimo početak našeg putovanja kroz koje ćemo prelijepe ulice i gradove Makedonije predstaviti svjetskim korisnicima naših usluga“, kaže Amita Khatri, program menadžer Street Viewa u Googleu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO