Enkripcija komunikacija postala unosan posao

Nakon prošlogodišnjeg slučaja Edward Snowden, kojim je razotkrivena nadzorna mreža američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), dovedena je u pitanje privatnost i sigurnost poziva, kako državnih zvaničnika poput njemačke kancelarke Angele Merkel tako i više hiljada običnih pojedinaca.

Upravo je na tome utemeljen poslovni uspjeh jedne američke Start-up kompanije, ali i kompletne industrije pisaćih mašina u Njemačkoj.

Jon Callas, jedan je od osnivača američke Start-up kompanije Silent Circle. Kompanija je svoj uspjeh izgradila na smartphone aplikaciji za enkripciju poziva i tekstualnih poruka. Procvat poslovanja desio se nakon slučaja Edward Snowden.

“Broj pretplatnika na našu aplikaciju drastično je porastao nakon što je Snowden javno progovorio o špijunaži američke Nacionalne agencije za zaštitu. Sada između 75 i 80 posto naše zarade dolazi izvan SAD-a”, ističe Callas.

Vlastiti uređaj

Silent Circle otvorio je predstavništvo u Ženevi, gdje je, prema švicarskom zakonu, privatnost zagarantirana Ustavom. Prije dvije sedmice kompanija je počela prodavati i vlastiti smartphone. Plan je da u naredne tri godine na tržište plasiraju 10 miliona ovih uređaja.

Prva serija već je rasprodana, a kako tvrde iz ove kompanije, najjače tržište trenutno je Njemačka.

Bjoern Rupp, izvršni direktor GSMK-a, partnerske kompanije u Njemačkoj, objašnjava kako je potražnja za uređajima koji nude ovakvu vrstu zaštite naglo porasla nakon što je prošle godine u javnost iscurila informacija da je NSA špijunirala i sam njemački državni vrh.

“Sada vidimo da enkripcija telefonskih razgovora sustiže trend koji je odavno zavladao drugim poljima komunikacije. To nije paranoja već, rekao bih, osnovna higijena u komunikaciji”, smatra on.

Zanimljivo je da je ova kolektivna briga potakla jedan zanimljiv trend.

Prodaja pisaćih mašina u Njemačkoj porasla je prvi put nakon više godina, a tamošnji mediji ovaj trend direktno povezuju sa zaštitom korespondencije protiv stranih hakera.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO