Wikipedia otkrila ‘zaboravljene’ linkove

Lila Tretikov, direktorica Wikipedia Foundationa (u sredini), protestira zbog brisanja rezultata pretraživanja (AFP)
Lila Tretikov, direktorica Wikipedia Foundationa (u sredini), protestira zbog brisanja rezultata pretraživanja (AFP)

Wikipedia je u srijedu uzvratila na evropsku odluku o ‘pravu na zaborav’ i nabrojala sve članke uklonjene iz rezultata pretrage.

Na taj način ta se online enciklopedija bori protiv sudske presude koja ljudima omogućuje da u internetskim pretragama spriječe pojavljivanje svojih osobnih podataka, navodi agencija Hina.

Wikipedijina fondacija, neprofitna organizacija koja upravlja besplatnom internetskom enciklopedijom, objavila je u srijedu da je od raznih pretraživača primila obavijesti o uklanjanju više od 50 linkova na Wikipedijinu stranicu.

Evropski vrhovni sud u maju je presudio da osoba može spriječiti pojavljivanje irelevantnih ili zastarjelih podataka u pretraživačima, a Wikipedia sada, u prvoj javnoj reakciji na tu sudsku odluku kaže kako će objaviti svaku poruku o tome da je neki link na Wikipedijinu stranicu uklonjen.

‘Rupe u sjećanju’

“Tačni rezultati pretraživanja u Evropi nestaju, i to bez javnog objašnjenja, stvarnih dokaza, sudske revizije i žalbenog postupka”, napisala je na službenom blogu Lila Tretikov, direktorica Wikipedia Foundationa.

“Posljedica toga je internet prepun rupa u sjećanju – lokacija s kojih neugodni podaci jednostavno nestaju”.

“Pravo na zaborav” podijelilo je stručnjake i posvadilo aktiviste za zaštitu privatnosti s borcima za slobodu govora, koji tvrde da će ta presuda omogućiti ljudima uljepšavanje prošlosti.

Tražilice su odlukom Suda pravde Evropske unije dobile obvezu da pri odlučivanju o tome hoće li udovoljiti zahtjevu za uklanjanje uzmu u obzir interes javnosti da sazna neke informacije o slavnim ili javnim ličnostima, te da usklade prava na informiranje s pravom na privatnost.

Kritike na račun Googlea

Pretraživač Google, kojim se obavlja 90 posto pretraga u Evropi, do 18. jula primio je više od 90 hiljada zahtjeva za uklanjanje i prihvatio je više od polovine.

Mnogi kritiziraju Google što objavljuje obavijest o tome da je neki link uklonjen pa time privlači pažnju i potiče nagađanja o tome ko je uklanjanje tražio.

Google odgovara da je to nužno kako bi se osigurala transparentnost, a Wikipedia je odlučila objaviti takve obavijesti u interesu slobode govora i transparentnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Wikipedia, Reddit, Mozilla i druge stranice u srijedu će se ugasiti u znak protesta protiv prijedloga zakona protiv piratstva, koji se trenutno razmatra u američkom Kongresu.

17 Jan 2012
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO