Rosetta stigla kometu nakon decenije potjere

Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko ima neobičan oblik i svojevrsna je vremenska kapsula svemira (Reuters)

Evropska svemirska letjelica Rosetta postala je prva letjelica koja je uspjela sustići i manevrirati uz jednu kometu, što je veliko dostignuće u njenoj misiji koja traje deceniju i za koju se naučnici nadaju da će pomoći u otkrivanju nekih tajni solarnog sistema.

Rosetta, koju je Evropska svemirska agencija (ESA) poslala u svemir 2004. godine, pratit će kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko na njenom putu oko Sunca i poslati sondu na kometu tokom ove godine što je potez bez presedana.

„Mi smo na kometi“, kazao je menadžer operacija leta Rosette Sylvain Lodiot u srijedu tokom prijenosa na internetu iz kontrole misije, koja se nalazi u njemačkom Darmstadtu.

Naučnici sada imaju veoma zgusnut raspored tokom kojeg mogu saznati više o kometi iz podataka koje šalje Rosetta kako bi sigurno spustili sondu u novembru.

„Znamo kakvog je kometa oblika, no nismo do sada mjerili njenu gravitaciju i ne znamo gdje joj je centar mase“, izjavio je direktor leta Rosette Andrea Accomazzo za agenciju Reuters.

Neobični oblik

Dok se približavala kometi 67P/Churyumov-Gerasimenko ove godine, Rosetta je napravila nekoliko snimaka komete i oni su otkrili da kometa nema oblik lopte za ragbi već se sastoji od dva segmenta spojena „vratom“, čime se utvrdilo kako ovo nebesko tijelo ima asimetričan oblik koji nalikuje na patku.

Naučnik koji učestvuje u ovom projektu Matt Taylor navodi kako je ovaj neobični oblik mogao nastati tako što su se dvije komete spojile ili od erozije jednog objekta tokom vremena.

Naučnici se nadaju da će podaci koje sonda sakupi na površini komete dozvoliti uvid u svojevrsnu vremensku kapsulu svemira koja je sačuvala tragove već milionima godina o tome kako je izgledao svemir kada je nastao naš solarni sistem.

Izvor: Agencije