Informatički giganti u eri jeftinih računara

Samsung i Acer bili su prvi proizvođači Chromebook prijenosnika koji su svoje modele plasirali na tržište (EPA)

Piše: Fahrudin Smailović

Na pragu smo ere web pretraživača. Budući da sve što radimo na računaru prolazi kroz Google Chrome, Firefox i Safari, sljedeći prijenosnik koji ćemo kupiti mogao bi biti jeftini, lagani Chromebook.

Chromebook prijenosnici se sada mogu naći i za 200 dolara, ukoliko znate gdje da kupujete. Međutim, pojavljuju se znaci da bi ovi prenosivi računari mogli postati još jeftiniji.

Samsung i Acer bili su prvi proizvođači Chromebook prijenosnika koji su svoje modele plasirali na tržište. Kasnije je postepeno sve više proizvođača poput HP-a, Lenova, Della ili, pak, Acera počelo s proizvodnim procesom ovih prijenosnika iz okrilja Googlea.

Neki proizvođači, poput Acera, namjeravaju zaustaviti pad profita orijentirajući se više na Chromebook računare.

Google Chrome OS je lagan operativni sistem, koji prevazilazi gotovo sve što su Microsoft i Apple godinama ugrađivali u Windows i OS X. Zaboravite aplikacije – za spremanje podataka tu je brzi 16 GB disk, a ostali podaci se snimaju u Cloudu. Ažuriranja se obavljaju automatski i bez muke, što zahtijeva ponovno pokretanje računara na deset sekundi svakih mjesec-dva dana.

Ekipa sa portala Mashable.com testirala je tri različita modela Chromebooka i ustanovila da se na ovim uređajima može uraditi sve što i na “znatno skupljim, zastarjelim modelima”.

Chromebook prijenosnici poslije sporog starta pokazali su se kao dobri za pojedince i organizacije koje žele jeftino rješenje za novi računar, pogotovo ukoliko on treba da zamijeni Windows XP.

Za Chromebook računare se ističe i to da su popularni zbog lakoće korištenja, što nije teško objasniti, s obzirom na to da svako ko zna koristiti Chrome ili neki drugi pretraživač zna koristiti i Chromebook.

‘Kromiranje svega’

Početno podešavanje računara je jednostavno – dovoljno je prijaviti se na svoj Google nalog. Sve podatke, proširenja i značajke vezane za korisnika računara će preuzeti za nekoliko sekundi.

Aplikacije na koje su korisnici PC-ja naučili, poput Notepada, preglednika fotografija ili igrice Solitaire, mogu se preuzeti kao proširenja.

Google Drive služi za kreiranje i izmjenu dokumenata i računskih tabela, koje možemo raditi i na mreži i van mreže, uz automatsku sinhronizaciju podataka.

Samsung, Toshiba i Dell nude različito iskustvo istog Chrome operativnog sistema. Uz sve to, Google je značajno pojednostavio aplikaciju “u oblaku” (cloud) za sve – slušanje muzike, gledanje i izmjenu fotografija, lični kalendar… Iako neki Chromebook definiraju kao računare koji zavise od konekcije s internetom, sve ove opcije dostupne su i van mreže.

Dugotrajnost baterije

Ubrzo nakon pojave Chromebook računara počela je utrka u dužini rada baterije.

Američki informatički gigant Dell ističe da će baterija njegovog prijenosnika biti dovoljna za blizu 10 sati rada.

Tajvanski proizvođač Acer je najavio novi Chromebook 13, čija baterija, prema deklaraciji, može trajati do 13 sati rada. Preporučena prodajna cijena ovog modela za američko tržište iznosi 280 dolara za slabiji, odnosno 300 dolara za model s full HD ekranom. Isporuke kreću u septembru.

Rast od 79 posto

Prednosti ove vrste računara postali su svjesni i obični kupci, navode informatički stručnjaci.

Očekuje se da će prodaja prijenosnika koje pokreće Google Chrome operativni sistem biti utrostručena, odnosno da će porasti na 14,2 miliona uređaja do 2017. godine, navodi se u saopćenju kompanije Gartner.

Ova istraživačka kompanija očekuje da globalna prodaja ove vrste uređaja dostigne 5,2 miliona jedinica ove godine, odnosno 79 posto više nego 2013. godine.

Prošle godine 82 posto od svih prodatih računara Chromebook završilo je na teritoriji sjeverne Amerike i to u tamošnjim obrazovnim institucijama.

Rastuća potražnja za ovom vrstom prijnosnika dovela je i do nestašice LCD panela.    

Sudeći po podacima koje je objavio NPD Displaywatch, potražnja za LCD panelima primjetno je veća od ponude.

Vjeruje se da je glavni razlog za to veća potražnja za Chromebook prijenosnicima, za koje se dodatno povećalo interesiranje nakon što je Microsoft riješio da Windows XP pošalje u historiju.

Chromebook računari proizvode se uglavnom u dvije verzije – prva je namijenjena kućnim korisnicima, a druga je namijenjena poslovnim korisnicima i školama.

Uoči početka nove školske godine proizvođači nude različite modele, tako da je pravo vrijeme za kupovinu Chromebooka.

Informatički stručnjaci predlažu kupovinu ovog računara čak i onima koji već imaju računar koji svakodnevno koriste.

Izvor: Al Jazeera