Samsung i Apple polako gube tržišni udio

Huawei je skoro udvostručio prodaju 'pametnih telefona' za godinu dana (EPA)

Prodaja „pametnih telefona“ u svijetu povećana je za 23,1 posto u drugom tromjesečju ove godine i to na godišnjem nivou, ali su lideri Samsung i Apple izgubili tržišni udio u korist dva kineska proizvođača Huaweija i Lenova, objavio je istraživački kabinet IDC-ja.

Tržište održavaju zemlje u razvoju i veliki broj „pametnih telefona“ koji se prodaju po niskoj cijeni, piše francuski dnevnik Le Monde.

Unatoč lansiranju novog modela „Galaxy S5“ i paleti proizvoda većoj nego kod svih drugih proizvođača, tržišni udio južnokorejskog Samsunga opao je u drugom tromjesečju ove godine na 25,2 posto.

Godinu dana ranije taj je tržižni udio iznosio 32,3 posto, a u prvom tromjesečju ove godine 30,2 posto.

Samsung je prodao ukupno 74,3 milijuna „pametnih telefona“, što je više nego dvostruko u usporedbi s kompanijom na drugom mjestu u svijetu, američkim divom Appleom, koji je u istom razdoblju prodao 35,1 milijuna „iPhone“ uređaja.

Napredak kineskih proizvođača

Appleov tržišni udio je, također, opao u drugom tromjesečju ove godine na 11,9 posto, dok je godinu dana ranije iznosio 13 posto, a 15,5 posto u prvom tromjesečju ove godine.

Napredak kojeg su napravila dva kineska proizvođača je, međutim, upečatljiv.

Huawei, koji je na trećem mjestu u svijetu, skoro je udvostručio prodaju „pametnih telefona“ za godinu dana, na 20,3 milijuna komada i sada ima tržišni udio od 6,9 posto, dok je u prva tri mjeseca ove godine iznosio 4,9 posto.

Lenovo, koji je zabilježio rekordno tromjesečje u Kini i očekuje napredak na međunarodnom tržištu nakon najavljene kupovine „pametnih telefona“  kompanije Motorola, prodao je 15,8 milijuna uređaja i ima tržišni udio od 5,4 posto.

Izvor: Agencije