Mliječni put duplo lakši od Andromede

Mliječni put i Andromeda su dvije najveće galaksije u tzv. lokalnoj grupi, skupu od tridesetak gravitaciono povezanih galaksija (EPA)

Naša galaksija, Mliječni put, lakša je nego što se do sada mislilo, rezultat je najnovijeg istraživanja britanskih naučnika.

Grupa stručnjaka sa Univerziteta u Edinburghu prvi put je precizno izračunala masu galaksije u kojoj se nalazi i naš Sunčev sistem.

Ispostavilo se da Mliječni put ima upola manju masu od susjedne galaksije Andromeda, koja ima sličnu spiralnu strukturu kao i naša.

“Sumnjali smo da je Andromeda masivnija od Mliječnog puta, a mjerenje te dvije galaksije predstavljalo je pravi izazov”, rekao je vođa studije, doktor Jorge Pennarubia, prenosi AFP.

Istraživanje je pokazalo da višak mase Andromede otpada na tamnu materiju, nedovoljno istraženu nevidljivu supstancu, koja čini veći dio galaksije.

Tajna nevidljive materije

Stručnjaci smatraju da Mliječni put sadrži otprilike upola manje tamne materije od susjedne galaksije, premda obje imaju slične dimenzije.

Mliječni put i Andromeda su dvije najveće galaksije u tzv. lokalnoj grupi, skupu od tridesetak gravitaciono povezanih galaksija.

Gotovo 90 posto materije u obje galaksije je nevidljivo, a naučnici do sada nisu bili u stanju dokazati koja je veća.

Ranijim istraživanjima je jedino bilo moguće izračunati masu središnjeg dijela galaksije, dok je novom studijom utvrđeno koliko je nevidljive materije sadržano u njenim vanjskim dijelovima.

Istraživači kažu da će im ova studija pomoći u razumijevanju strukture tih vanjskih oblasti.

Studija je objavljena u magazinu Kraljevskog astronomskog društva.

Izvor: Agencije