Supermotor ‘Pinki’ kao prezentacija znanja

Kako navodi Pezer, njihov projekat bi se mogao u konačnici u potpunosti izraditi, ali trenutno za to ne postoje uvjeti (Ustupljeno Al Jazeeri)
Kako navodi Pezer, njihov projekat bi se mogao u konačnici u potpunosti izraditi, ali trenutno za to ne postoje uvjeti (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Ibrahim Sofić

Umjesto priča o tome kako je teško naći posao nakon završetka studija, nekoliko studenata Mašinskog fakulteta iz Sarajeva odlučilo se na kreativnu prezentaciju svoga znanja i svojih mogućnosti.

Njih šestorica su uz pomoć dvojice asistenata počeli projekat razvoja motocikla vrhunskih performansi, kroz koji žele steći neophodno iskustvo, ali i predstaviti se potencijalnim poslodavcima.

Projekt se zove „Pinki“, a riječ je o dizajnu i konstrukciji veoma brzog motocikla uz pomoć računarskih programa za 3D modeliranje i konstruiranje. Ono što je dodatna prednost projekta je činjenica da nije riječ o pustim maštarijama studenata, već o projektu koji, uz potrebnu tehnologiju i finansiranje, može postati unosan proizvod.

Zajednički projekat

Tim čine studenti Adi Pandžić, Matej Pezer, Asim Ćosić, Adnan Tiro, Arnel Hero i Admir Šupić, te asistenti Vahid Avdić i Adis Muminović.

„Na ideju da probamo napraviti jedan zajednički projekat smo došli Pandžić, ja i asistent Avdić nakon nekoliko samostalnih modela. Krenuli smo ambiciozno i nakon nekog vremena smo shvatili da, ipak, ne možemo sve sami, trebaju nam ljudi, odnosno treba nam tim“, kaže Pezer, te dodaje:

„Na mene je utjecala i standardna priča naših studenata tehničkih fakulteta: ‘Nemamo prakse, ništa se konkretno ne radi na fakultetima’ i slično. Glavni cilj jeste da napokon pokrenemo studente da se uključe u rješavanje konkretnih problema, da osjete kako je raditi u timu sa različitim ljudima i različitim mišljenima i ono najbitnije – da sve ono što nauče na fakultetu kroz teoriju probaju da primijene u praksi, u ovom slučaju na virtualnim modelima.

Ističe da studenti na ovaj način imaju mogućnost da steknu osnove timskog rada i da vježbaju pronalaženje inžinjerskih rješenja, „što će ih sigurno čekati u budućnosti na poslu“.

Kako navodi Pezer, njihov projekat bi se mogao u konačnici u potpunosti izraditi, ali trenutno za to ne postoje uvjeti.

„Potrebna su ulaganja u ovaj projekat, no ona ne moraju biti finansijske prirode. Nije sve u novcu, u prvom redu nam trebaju veoma jaki računari kako bi riješili konačni 3D model Pinkija”, kazao je Pezer, te dodao kako bi nakon 3D modela uslijedila i kreacija stvarnog modela, ukoliko bude zainteresiranih proizvođača.

Pokazatelj sposobnosti

Projekat podrazumijeva potpuno konstruiranje svih dijelova motocikla, njihovo 3D modeliranje i na kraju renderiranje da bi se dobio realan izgled vozila. Za sada je razvijeno blizu 800 dijelova motora koji se odnose na glavni ram, motor, sistem prijenosa snage i točkove sa kočionim sistemom. U narednom periodu će raditi na ostalim komponentama poput turbina, hladnjaka…

„Ovo je još jedan pokazatelj da su naši studenti itekako sposobni rješavati kompleksne probleme koje može ponuditi današnje inženjerstvo, uz malo volje za vannastavni rad i uz pomoć asistenata. Kroz projekat stiču iskustva potrebna za kasnije zaposlenje kao što je rad u timu, kolaboracija, rad pod pritiskom, ispunjavanje rokova… Sve su to iskustva koja se ne postižu kroz redovan studij“, ističe asistent Adis Muminović, te dodaje:

“Ovi momci bi dobro iskoristili svaku pomoć u obliku donacija računara, 3D printera ili u pronalasku angažmana u firmama kojima treba 3D modeliranje.”

Automobilska i industrija motocikala pribjegavaju kreaciji virtualnih modela vozila kako bi ih predstavili na tržištu.

Programi za trodimenzionalno (3D) modeliranje i dizajn omogućavaju virtualnu „izradu“ svakog pojedinačnog dijela i njihovo spajanje u konačan sklop. Ovo omogućava da studenti u potpunosti spoznaju i razumiju konstrukciju motora i svaki njegov dio, te da steknu prijeko potrebnu praksu rada u ovakvim programima, što je traženo na berzi rada.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO