Zapadni Balkan u programu ‘Horizont 2020’

Svih šest zemalja trebaju nadograđivati iskustva iz FP7 i unapređivati nacionalne istraživačke i inovacijske kapacitete (EPA)

Pet zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija) i Moldavija obezbijedile su u utorak puni pristup novom sedmogodišnjem programu Evropske unije za istraživanje i inovacije pod nazivom “Horizont 2020”.

Zajedno s generalnim direktorom za istraživanje i inovacije pri Evropskoj komisiji Robertom-Janom Smitsom, ovih šest zemalja potpisale su u Briselu sporazume o pristupanju.

Pristupanje programu “Horizont 2020” omogućit će mobilnost izvrsnih naučnika, osnažiti nacionalne istraživačke sisteme i pomoći zemljama da se integriraju u evropski istraživački prostor, izjavila je evropska komesarka za istraživanje, inovacije i nauku Maire Geoghegan-Quinn.

“Sporazumi koji su danas potpisani dobri su za ove zemlje i dobri su za EU. Povećana saradnja u oblasti istraživanja i inovacija stvorit će nove prilike za rast, konkurenciju i nova radna mjesta u svim našim ekonomijama”, istakla je Geoghegan-Quinn.

Nadograđivati iskustva iz FP7

Svih šest zemalja sarađivale su s EU-om u oblasti istraživanja i inovacija posredstvom Sedmog okvirnog programa (FP7), a nastoje i dalje nadograđivati ta iskustva u okviru programa “Horizont 2020”, saopćeno je iz EK-a.

Istraživači, poslovni i drugi istraživački partneri iz ovih šest zemalja već su dobro upoznati i uključeni u istraživačke projekte i mreže u EU-u, a činjenica da sve zemlje istovremeno pristupaju programu će, također, proširiti mogućnosti za regionalnu saradnju, ističu u EK-u.

Da bi se iz programa “Horizont 2020” dobio maksimum, svih šest zemalja trebaju nadograđivati iskustva iz FP7 i unapređivati nacionalne istraživačke i inovacijske kapacitete.

Iako je učešće malih i srednjih preduzeća još ograničeno, broj malih preduzeća koja se uključuju u istraživanje i inovacije raste, što predstavlja još jedan kvalitetan korak prema uspješnom učešću u programu “Horizont 2020”, imajući u vidu veći fokus programa na cjelokupan inovacijski lanac, od laboratorije do tržišta.

Sporazumi o pristupanju, koji će se primjenjivati retroaktivno od 1. januara 2014. godine, omogućit će istraživačkim i inovacijskim tijelima iz svih pet zemalja Zapadnog Balkana i Moldavije da od samog početka iskoriste prilike za finansiranje koje im se nude u okviru ovog programa.

Obezbijeđeno 80 milijardi eura

Program će trajati od 2014. do 2020. godine, a s ovim današnjim potpisima trenutno je programu “Horizont 2020” pridruženo ukupno deset zemalja.

Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju Srbije Srđan Verbić izjavio je u utorak da “Horizont 2020” otvara velike šanse za razvoj malih i srednjih preduzeća.

“Srbija će od sada moći da učestvuje ne samo u korišćenju sredstava, nego i odlučivanju”, rekao je on novinarima u Briselu, nakon potpisivanja sporazuma.

Pojasnio je da će naučnicima i inovatorima iz Srbije u nerednih šest godina biti dostupna sredstva za podsticanje inovacija, koja ukupno iznose blizu 80 milijardi eura.

“Ovaj program je vrlo povoljan, ne samo za naučne ustanove nego i za mala i srednja preduzeća, koja od sada mogu da konkurišu sa projektima”, kazao je Verbić.

Izvor: Al Jazeera