Video: Prvi let novog aviona na solarni pogon

Avion na solarni pogon, koji će iduće godine krenuti na putovanje oko svijeta, obavio je svoj prvi let u Švicarskoj, poletjevši s aerodroma u mjestu Payerne jutros u 5:35 i vrativši se dva sata kasnije.

Riječ je o većoj i poboljšanoj verziji aviona Solar Impulse, koji je prošle godine preletio SAD i kojim su upravljali avanturisti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, prenijeli su svjetski mediji.

Pilot na prvom letu novog aviona na solarni pogon, nazvanog Solar Impulse 2, bio je Markus Scherdel koji se popeo na visinu 1.800 metara i izvršio seriju manevara kako bi provjerio sustav upravljanja.

Izvijestio je kako je u početku bilo vibracija, ali je misija generalno bila vrlo pozitivna.

„Ovo je veliki dan za cijeli tim Solar Impulsea. Avion poput ovog je jedinstven. Prvi put u povijesti imamo avion koji leti bez goriva danju i noću, što pokazuje nevjerojatan potencijal čistih tehnologija“, izjavio je Piccard.

Nekoliko svjetskih rekorda

Avion je napravljen od karbonskih vlakana, a raspon krila mu je 72 metra, što je više nego kod „Boeinga 747“, no uprkos tome težak je samo 2,3 tone.

Na gornjoj strani krila nalazi se 17.000 solarnih ćelija koje napajaju četiri električna motora do brzine 140 kilometara na sat.

Solarne ćelije preko dana pune litijske baterije, a one potom omogućuju da propeleri rade tokom noći.

Prvi Solar Impulse postavio je nekoliko svjetskih rekorda, uključujući najdulji let na solarni pogon s ljudskom posadom, koji je trajao 26 sati.

Taj je avion obavio prvi interkontinentalni let na solarni pogon i prešao najveću distancu korištenjem energije Sunca.

Izvor: Agencije


Povezane

Avion na solarni pogon sletio je u Washington nakon prekoameričkog leta započetog trećeg maja u San Franciscu.

Published On 07 Jul 2013

Švicarci Bertrand Piccard i Andre Borschberg napravili su avion koji koristi isključivo solarnu energiju i njime se vinuli u nebo u nastojanju da prelete od zapadne do istočne američke obale.

Published On 03 May 2013
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO