U Švedskoj uhapšen suosnivač Pirate Baya

Sunde će morati odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci (EPA)

Suosnivač Pirate Baya, jedne od najvećih web stranica za besplatno dijeljenje dokumenata, Peter Sunde uhapšen je na jugu Švedske, nakon što je dvije godine bio u bjekstvu, saopćila je švedska policija.

Glasnogovornica policije Carolina Ekeus je u izjavi za agenciju AFP navela: “Uhapšen je i morat će odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci.”

Sunde (35) je uhapšen sinoć na jugu Švedske, nakon što je gotovo dvije godine bio na potjernici Interpola. Prema nekim medijskim spekulacijama, krio se u Njemačkoj.

Kazna od 5,36 miliona eura

Na suđenju održanom 2010. godine, švedski sud je Sundea i još trojicu ljudi povezanih sa Pirate Bayom – Carla Lundstroma, Fredrika Neija i Gottfrida Svartholma – osudio na kazne zatvora od četiri do deset mjeseci i novčanu kaznu od ukupno 5,36 miliona eura zbog kršenja autorskih prava.

Pirate Bay omogućava korisnicima da dijele muziku i filmove koristeći torente, odnosno sistem za dijeljenje podataka direktno između internetskih korisnika, i time zaobiđu propise o zaštiti autorskih prava.

Sunde je u maju uložio žalbu švedskom Vrhovnom sudu, ali je ona odbačena.

“On se bori za slobodno dijeljenje dokumenata za ličnu upotrebu i ja vjerujem da će za deset godina to biti dopušteno”, izjavio je Sundeov advokat Peter Althin.

Izvor: Agencije