Orion se spustio u Pacifik nakon uspješnog leta

Ispaljivanje rakete odgođeno je u četvrtak na 24 sata zbog vremenskih neprilika i tehničkih problema (AP)

Američka bespilotna svemirska kapsula Orion u petak se spustila u Tihi okean, nakon prvog četveroiposatnog probnog leta bez posade, koji je u cjelosti uspio, saopćila je NASA.

Orion, koji je lansiran iz “Kennedyj centra” u Cape Canaveralu, na Floridi, u 7:05 sati po lokalnom vremenu, spustio se oko 1.000 kilometara od meksičke obale poluotoka Donja California, pri čemu su ga usporavala tri velika padobrana.

“Mislim da je ovo veliki dan za svijet, za ljude koji poznaju i vole svemir”, kazao je nakon lansiranja direktor NASA-e Charles Bolden.

Ispaljivanje rakete odgođeno je u četvrtak na 24 sata zbog vremenskih neprilika i tehničkih problema.

Pokusni let Oriona trebao bi utrti put eventualnom prevoženju ljudi na Mars i predstavlja povijesni iskorak u svemirskim letovima, poput prvog lansiranja iz programa „Apollo“ 1961. godine, ili lansiranja prvog raketoplana 1981. godine, tvrde u NASA-i.

Van Zemljine orbite

Testni let Oriona prvo je bio onemogućen jakim vjetrom, a kad su se stvorili vremenski uvjeti, nastali su problemi sa zatvaranjem ventila za tekući vodik.

“Nismo imali ovakav osjećaj već neko vrijeme, od kako je završen naš ‘shuttle’ program”, rekao je Mike Sarafin, direktor leta.

Mark Geyer, direktor programa Orion, rekao je da je “ovo početak istraživanja izvan Zemljine orbite”.

On i ostali dužnosnici Američke svemirske agencije nestrpljivo iščekuju spoznaje o tome kako će se letjelica ponašati u dubokom svemiru.

Izvor: Agencije