Softver za zaštitu novinara od špijuniranja

Program nazvan Detekt je napravljen isključivo za borce za ljudska prava i novinare (EPA)

Amnesty International i druge organizacije su razvile softver za kompjutere da zaštite novinare i aktiviste od vladinog špijuniranja.

Besplatni softver omogućava korisnicima da vide da li su njihovi kompjuteri pod nadzorom obavještajnih službi različitih vlada.

Program Detekt

Program, nazvan Detekt, je napravljen isključivo za aktiviste za zaštitu ljudskih prava i novinare, čiji su kompjuteri redovna meta vlada, kazali su iz Amnesty Internationala.

“Vlade sve više upotrebljavaju opasnu tehnologiju, koja omogućava da čitaju mailove aktivista ili novinara i automatski upale kameru ili mikrofon na nečijem kompjuteru“, rekao je Marek Marczynski iz Amnesty Internationala.

“Oni upotrebljavaju tehnologiju u kukavičkom pokušaju da spriječe da zloupotrebe ne izađu na vidjelo“, dodao je on.

U velikom broju država postoji opasnost da novinari i aktivisti sa osjetljivim informacijama budu uhapšeni, mučeni ili u krajnjem slučaju ubijeni.

Besplatan program

Program Detekt je razvijen u saradnji sa organizacijama za zaštitu prava na internetu, Digitale Geselleschaft, Electronic Frontier Foundation i Privacy International.

Besplatno se može preuzeti na stranici resistsurveillance.org i dostupan je na engleskom, španskom, amharskom, arapskom, italijanskom i njemačkom jeziku.

Do sada se softver samo može upotrebljavati na operativnom sistemu Windows, a skeniranjem se utvrđuje da li se vrši nadzor nad kompjuterom.

“Ako Defekt upozori na ‘infekciju’, može se pretpostaviti neko prati kompjuter i da on više nije siguran“, piše na internetskoj stranici.

“Napadač najverovatnije može daljinski upravljati vašim kompjuterom, a ovo znači da nije samo u stanju da vidi vaše mailove i fajlove, nego da zna i šta tipkate“, dodaje se.

Defekt je jedan od nekoliko softverskih programa koje su razvile neprofitine organizacija kako bi pomogle aktivistima i novinarima da izbjegnu nadzor državnih vlada.

Fondacija za slobodu štrampe nedavno je razvila program SecureDrop, koji omogućava tajnim izvorima da novinarima i medijskim kućama dostavljaju osjetljive informacije putem šifrirane konekcije.

Mnogi novinari su također počeli koristiti PGP šifrirane programe, koji štite komunikaciju između novinara i izvora.

Mnogi novinari i aktivisti također koriste Tor tehnologiju da sakriju tačnu lokaciju kada koriste internet.

Izvor: Al Jazeera