Sonda Philae u utrci s vremenom

Kada se baterije isprazne, Philae će početi 'zimski san' (AP)

Sonda Philae počela je utrku s vremenom: u petak je bušila tlo komete, ali to su možda posljednji sati njene aktivnosti, pri čemu nije sigurno da će zadnji podaci stići na vrijeme na Zemlju.

“Nismo sigurni ima li Philae dosta energije za prenošenje podataka kod sljedećeg kontakta”, rekao je Stephan Ulamec iz Evropske svemirske agencije na  konferenciji za novinare u Darmstadtu, u Njemačkoj, prenosi Hina.

“Ako kod sljedećeg kontakta s Philaeom ne primimo nijedan podatak”, to najvjerovatnije znači da su se “baterije ispraznile ili da je asteroid pao na Philaea”, dodao je Ulamec u šali.

Sljedeći kontakt sa sondom planiran je u petak u 22:00 sata po srednjoevropskom vremenu.

Philae se u srijedu spustila na jezgru komete Čurjumov-Gerasimenko, koja je više od 500 miliona kilometara udaljena od Zemlje. Nakon dva  odskoka zaustavila se na jednoj kosini, s jednom nogom u zraku.

Prikliještena je između dviju stijena koje joj zaklanjaju Sunce.

‘Zimski san’

Kada se baterija sonde isprazni i kada se solarne baterije koje bi ih trebale zamijeniti potroše, Philae će početi ‘zimski san’.

“Tek nekoliko sati može preživjeti sa svojom baterijom. Nakon toga bi se trebale aktivirati solarne baterije, ali robot je u sjeni”, rekao je za AFP Philippe Gaudon, voditelj projekta Rosetta u CNES-u (Nacionalni institut za svemirska istraživanja) u Toulouseu.

“Zbog toga daju četiri puta manje energije nego što smo planirali”, dodaje Gaudon.

“Ova je misija jedinstvena i takva će ostati”, rekao je Andrea Accomazzo, direktor leta u misiji Rosetta.

Naučnici se nadaju da će se sonda probuditi iz ‘zimskog sna’ u augustu 2015. Tada će kometa biti aktivna jer će biti veoma blizu Suncu.

S malo sreće, solarne baterije će akumulirati toplinu koja će pomoći sondi da se ‘probudi’, kažu naučnici.

Kada se približi Suncu, Philae će sagorjeti.

Ovo je prvo prizemljivanje na kometu u  historiji svemirskog istraživanja i završetak pustolovine počete prije 20 godina na koju je potrošeno 1,3  milijardi eura.

Izvor: Agencije