Sonda ‘Philae’ uspješno sletjela na kometu


Izvor: ESA Operations / Twitter

Sonda “Philae” je u poslijepodnevnim satima u srijedu uspješno sletjela na površinu jedne komete, saopćili su naučnici iz Evropske svemirske agencije (ESA).

“Oprema za slijetanje je povučena gore, mi sjedimo na površini komete”, rekli su iz ESA.

Slijetanje je prokomentirao i generalni direktor ESA-e, Jean-Jacques Dordain, rekavši da se radi o ‘velikom koraku za ljudsku civilizaciju’.

Desetogodišnja misija

“Najveći problem uspjeha je što izgleda lagano, pogotovo za nekoga ko stoji sa strane i ništa ne radi. Kada vidite koliko je ljudi učestvovalo u ovome, različitih nacija, kolika je količina znanja, ekspertize i truda uložena, znate da ovaj uspjeh nije ‘pao s neba’, već je došao napornim radom”, rekao je on.

“Danas smo dokazali da je evropska ekspertiza najbolja na svijetu. Prvi smo sletjeli na kometu i to će ostati zapisano”, dodao je Dordain.

Slijetanje istraživačke sonde je vrhunac desetogodišnje misije na proučavanju četiri kilometra duge komete “67R/Churyumov-Gerasimenko”.

Sonda “Philae”, veličine mašine za pranje veša, odvojila se od svog nosača – satelita “Rosetta” – i krenula ka površini komete, gdje se učvrstila pomoću harpuna i šrafova.

Plan je da “Rosseta” i “Philae” dalje prate kometu na njenom putu do Sunca.

Koristeći 21 različit instrument, letjelice će prikupiti podatke za koje se naučnici nadaju da će objasniti porijeklo kometa i drugih svemirskih tijela.

Izvor: Agencije