Holandija dobila solarnu biciklističku stazu

Podloga koja proizvodi električnu energiju sadrži fotonaponske ćelije koje su ugrađene u betonske ploče (EPA)

Holandija je predstavila prvu solarnu biciklističku stazu na svijetu, revolucionarni projekat koji bi u doglednoj budućnosti, po riječima ljudi koji stoje iza ove inovacije, omogućio punjenje električnih bicikala i automobila na cijeloj putnoj mreži u zemlji.

Nazvana “SolaRoad”, biciklistička pista je sagrađena na dužini od 70 metara, u gradu Krommenie, sjeverno od Amsterdama, prenosi Tanjug.

Podloga koja proizvodi električnu energiju sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma koje su ugrađene u betonske ploče. Preko njih je nanijet zaštitni sloj koji odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevoj svjetlosti. Podloga je i neklizajuća kako bi se izbjegli sudari.

Električni bicikli i automobili bi jednog dana mogli da pune svoje baterije sa samog puta ili biciklističke staze, tvrdi Sten De Witt, naučnik koji je učestvovao u projektu.

Tokom prvih 16 dana korištenja, staza je proizvodila 140 kilovati na sat ili 140 ciklusa pranja veš-mašine.

Zasad se proizvedena struja usmjerava u električnu mrežu, ali bi u budućnosti mogla da bude upotrijebljena i za ulično osvjetljenje i signalizaciju.

Skup projekat

Projekat je koštao blizu tri miliona eura, uključujući troškove istraživanja i razvoja, navode u SolaRoadu, odbijajući, međutim, da navedu cijenu izgradnje po kilometru.

Sa 17 miliona stanovnika, Holandija ima 18 miliona bicikala i više od 35.000 kilometara biciklističkih staza.

Holandske vlasti planiraju da do 2020. utrostruče udio obnovljivih energija u električnoj potrošnji, a da do 2050. postanu “energetski neutralni”, naveo je holandski ministar ekonomije Henk Kamp koji je na biciklu inaugurirao pistu kojom dnevno prođe oko 2.000 biciklista.

Testiranje SolaRoada će trajati dvije godine. Cilj projekta je da se za pet godina izgradi komercijalno isplativ solarni put, s obzirom na sve veći broj električnih bicikala i automobila.

“Vjerujemo da ćemo za pet godina imati proizvod koji će imati široku primjenu”, kazao je De Vitt.

Izvor: Agencije