Microsoftovi telefoni po povoljnim cijenama

Opskrbljene najnovijom verzijom operativnog sistema Windows Phone 8.1, Lumia 535 i Lumia 535 dual SIM koštat će 110 eura (AP)

Američki tehnološki div Microsoft objavio je da će ovoga mjeseca lansirati Lumia 535 pametne telefone po prihvatljivim cijenama na svojim ključnim tržištima, i to bez brenda Nokia, samo nekoliko mjeseci nakon što je kupio tu finsku kompaniju, javljaju agencije.

Opskrbljene najnovijom verzijom operativnog sistema Windows Phone 8.1, Lumia 535 i Lumia 535 dual SIM imat će cijenu od otprilike 110 eura prije poreza, navodi se u Microsoftovom saopćenju.

Taj telefon imat će na prednjoj strani kameru od pet megapiksela i qHD monitor od pet inča.

Pametni telefoni koji rade na Microsoftovom Windows softveru, uglavnom modeli Lumia, u drugom tromjesečju ove godine na globalnom tržištu ostvarivali su svega 2,7 posto udjela.

Licenciranje brenda

Samo godinu dana ranije držali su 3,8 posto udjela, podaci su kompanije za istraživanje Strategy Analitics.

Microsoft je u aprilu dovršio kupovinu Nokije za 7,2 milijardi dolara.

Nokia nastavlja poslovati kao samostalna tehnološka kompanija s tri glavna poslovna smjera.

Riječ je o mrežnoj infrastrukturi, razvoju navigacijskih i drugih mapa te razvoju tehnologije i patenata koje će prodavati kao takve ili putem licenci.

Iz Microsofta su tada bili objavili kako planiraju licencirati brend Nokia za jeftinije tipove mobitela na razdoblje od 10 godina, a koristiti njeno ime na pametnim telefonima tek neko ograničeno vrijeme, ne navodeći koliko bi to moglo biti.

Izvor: Agencije