Holografski sistem u stilu Rata zvijezda

Prikaz holografskog sistema [Izvor: YouTube/Leia Display System]

Poljska kompanija Leia Display System patentirala je ekran za projekciju slika u zraku koje reagira na dodir, u stilu najsavremenije tehnologije kakva se koristi u naučnofantastičnim filmovima.

Poljska kompanija je inspiraciju za istoimeni sistem, poznatiji pod skraćenim nazivom LDS, našla u holografskoj slici legendarnog naučnofantastičnog filma Rata zvijezda, a tehnologijom koju je osmislila pretvorila je naučnu fantastiku u čistu nauku.

Korisnici LDS, prvog sistema u svijetu koji omogućuje jasnu i stabilnu projekciju slika, mogu da koriste razne vrste interakcije, uključujući hodanje kroz projektiranu sliku, navodi se u saopćenju koje je kompanija sa sjedištem u Varšavi objavila povodom svjetske premijere svog najnovijeg izuma.

Ranija projekciona rešenja bila su bazirana na pari koja je korištena kao gusta dimna zavjesa, pri čemu je prikazivanje slika bilo moguće, ali su one bile zamućene uslijed lošeg kvaliteta pare, prenosi Tanjug.

“U kreiranju najnovijeg sistema najviše smo se fokusirali na stvaranje što kvalitetnije pare, na što većoj udaljenosti. Samo u tom obliku para može da ostane jedva vidljiva i da našim korisnicima pruži sliku visokog kvaliteta”, objašnjava glavni konstruktor LDS-a Danijel Skutela.

Ekrani LDS-a se proizvode u dvije veličine: S-95 i X-300, pri čemu prvi ima dimenzije 95×65 centimetara, nalazi se na pokretnom postolju na kojem se ekran podešava tako da bude u visini očiju i uglavnom je namijenjen u marketinške svrhe, navodi se u saopćenju.

Kombinacija ekrana

LDS X-300 ima ekran dugačak tri metra i širok dva i po metra, a moguće je i da se kod ove verzije iskombinira više ekrana čime se stvara ogromna projekciona površina.

Ova opcija sa većim ekranom ili više ekrana pruža ogromne mogućnosti za najrazličitije scenografije, muzejske izložbe i druge manifestacije bazirane na najsavremenim tehnologijama.

Primjena detektora pokreta omogućuje da se LDS koristi kao ogroman ekran koji reagira na dodir i pokrete korisnika.

“Naši ekrani su ‘živi'… To nam pruža beskonačne mogućnosti prezentacije. Možemo, na primjer, da pridružimo par krila osobi koja hoda kroz projektiranu sliku ili da stvorimo iluziju da su krila u plamenu”, objašnjava Marćin Panek, konstruktor i softverski inženjer LDS-a.

Holografske projekcije su idealne za organizacije koje žele da se predstave na originalan način i privuku klijente na sajmovima, premijerama, u tržnim centrima, kao i svuda gdje je potrebna vrhunska vizualna prezentacija kao što su muzeji, modne revije, klubovi, TV programi ili luksuzni enterijeri, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije