Smartfoni od sada rješavaju i matematiku

Mnogi su aplikaciju nazvali revolucionarnom (PhotoMath)

Piše: Sead Fadilpašić

Ellen DeGeneres je u šali zove „crnom magijom samog đavola“, birtanski DigitalSpy „genijalnim komadom softvera“, a na Cnetu se vijest o novoj aplikaciji nalazi na listi članaka koje treba „obavezno pročitati“.

Microsoft prezentuje novi operativni sistem Windows 10, Nokiji je zabio i posljednji ekser u kovčeg, Apple izbacio nove telefone, tablete, pa čak i pametne satove.

Samsung vuče glavne konkurente za rukav dok pokušava držati korak, a Google se opet, da li uspješno ili ne – još ćemo vidjeti, bacio u redizajniranje emaila.

Pored svih vijesti i noviteta tehnoloških giganta, čije spravice oblikuju našu svakodnevnicu, jedna „mala“ aplikacija – iza koje stoji jedan „mali“ razvojni tim – ukrala je svima dramondovu svjetlost, a medijima i javnost nabacila osmjeh koji priliči malom djetetu dok prvi put u svom životu pali, pa gasi sijalicu.

Vidi da radi, ali ne razumije kako.

Hrvatska na potezu

Nakon bh. ekipe Chemicalium, koja je svojom aplikacijom o hemijskim spojevima osvojila srca i nagradu publike Microsoftovog Imagine Cupa, te Beograđana iz EnWakea, čije naočale pobjeđuju jet lag, razvojni tim MicroBLINK iz Hrvatske, koji čini 12 ljudi, razvio je aplikaciju PhotoMath.

U svijetu prvi „kamera kalkulator“ rješava matematičke izraze tako što uperite kameru u problem, a aplikacija vam, praktično u istom trenu, prikaže rješenje.


Aplikacija radi na Windows i
Apple telefonima [PhotoMath]

Slavni internetski vic kaže da „za sve postoji aplikacija“ i ovog puta je u pravu.

Aplikacija koju je popularna američka TV voditeljica Ellen DeGeneres nazvala „crnom magijom samog đavola“ nakon pokazanog rješenja nudi i cijeli proces dolaska do konačnog rezultata, korak po korak, a podržava aritmetičke izraze, frakcije i decimale, eksponente i korijene, te jednostavne linearne jednadžbe.

Trenutno ne podržava skeniranje rukom napisanih matematičkih zadataka, već oni moraju biti isprintani na papir, a aplikacija je dostupna za Appleov iOS i Windows.

Verzija za operativni sistem Android očekuje se početkom 2015. godine.

Revolucija ili nesreća

Mnogi mediji ovu aplikaciju smatraju revolucionarnom. Neki je nazivaju „vrijednom alatkom svakog roditelja koji želi svom djetetu pomoći u rješavanju domaće zadaće, a usput želi i ponoviti aritmetiku srednje škole“, dok je drugi već vide kao spravu za prepisivanje.

Profesorica matematike iz Sarajeva Elma Begić aplikaciju ne smatra problematičnom, već korisnom.

“Nisam protiv toga. Ipak je to samo jedan dio, mehanički dio rješavanja problema. Nekada je važnije postaviti jednačinu, nego doći do rješenja”, kaže Begić.

“A kad kalkulatori nisu problem, neće biti ni moderne tehnologije, niti mi to možemo spriječiti. Mislim da se protiv toga i ne treba posebno boriti.”

Takve aplikacije i upotreba smartfona zabranjene su u školama. Međutim, učenici se ne bi trebali prilagođavati tehnološki zakržljalom sistemu, već obratno: sistem bi se trebao mijenjati, smatra ona.

“U našem sistemu, kako su stvari postavljene, nije korisno i zabranjeno je. Ali da su stvari drugačije postavljene, da oni sami uoče i naprave jednačinu i postave problem, to bilo bi bolje.”

“Profesori će se morati prilagoditi i ići u korak s vremenom. Ako budemo iole pametni, mijenjat ćemo stvari. Ovo više nije učenje onako kako smo mi navikli. Morat ćemo mijenjati pristup, apsolutno. Ne samo matematike, nego i svega drugog, svih prirodnih nauka”, zaključuje Begić.

Alatka za učenje

Suosnivač razvojnog tima MicroBLINK Izet Ždralović, koji je razvio ovu aplikaciju, rekao je za Al Jazeeru da razumije brigu mnogih ljudi, ali dodaje da je PhotoMath prvenstveno alatka za učenje.


Kratice u učenju su problem, kaže Kontra

“Aplikacija PhotoMath namijenjena je učenicima i roditeljima, kako bi mogli brzo i efektno vidjeti kojim postupkom mogu riješiti određene matematičke zadatke. Ideja aplikacije je da bude edukativni alat”, kaže on.

“Opće je poznato da je bilo dosta kontroverzi kada je kalkulator prvi put bio primijenjen u školskim sustavima, dok je on danas uobičajen alat u većini škola u svijetu. Prava vrijednost aplikacije PhotoMath nije u trenutnom rješenju koje daje, nego u mogućnosti provjere je li zadatak točno riješen, odnosno postupak koji može pokazati u kojem se koraku eventualno pogriješilo.

Zaključno, mišljenja sam da učenici ne bi trebali imati pristup pametnim uređajima prilikom testa iz matematike”, kaže Ždralović

Reakcije na internetu su podijeljene.

Dok jedni smatraju da je rješavanje matematičkih jednačina proces koji se uči i koji se treba učiti, drugi problem vide u previše domaće zadaće, a ne u aplikacijama za smartfone.


Problem ne leži u aplikacijama, smatra Fuchs

„Bilo kako bilo, rješavanje jednačina je proces koji se uči. Jednom kada preskočite proces to postane problematično“, kaže Twitter korisnik Kontra.

Programer Thomas Fuchs, s druge strane, smatra da su za učenike veći problem loši udžbenici i previše zadaće.

„Ono što je zaista štetno za učenike su ustvari grozne knjige i previše domaće zadaće“, kaže on.

U prva 24 sata postojanja PhotoMath je preuzet dva miliona puta, kaže Ždralović.

Aplikacija je trenutno dostupna za iPhone i Windows Phone uređaje, a preuzimanje je besplatno.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO