Kina lansirala prvu misiju na Mjesec

Modul će biti 413.000 km od Zemlje na svojoj najudaljenijoj tački tokom osmodnevne misije (AFP)

Kina je lansirala svoju prvu svemirsku misiju na Mjesec u petak ujutro, saopćile su vlasti, što je najnoviji korak ambicioznog programa Pekinga u kojem je planirano da se kineski državljanin spusti na Mjesec na jedan dan.

Neimenovana bespilotna sonda će putovati na Mjesec, letjeti oko njega i krenuti natrag na Zemlju, nakon čega slijedi ponovni ulazak u atmosferu i slijetanje, saopćila je kineska Državna uprava za nauku (SASTIND).

“Prva faza testiranja povratka u Kini bila je bio uspješna”, saopćeno je nakon što je letjelica lansirana iz svemirske baze Xichang u jugozapadnoj pokrajini Sichuan.

Modul će biti 413.000 km od Zemlje na svojoj najudaljenijoj tački tokom osmodnevne misije, dodaje se u saopćenju.

Državna agencija Xinhua saoćila je da će raketa na povratku u Zemljinu atmosferu dostići brzinu od 11,2 km u sekundi prije nego što uspori. Tokom tog procesa bit će generirana izuzetno visoka temperatura, a slijetanje će se obaviti u regiji Unutrašnje Mongolije.

Testiranje tehnologije

U ovoj misiji je planirano testiranje tehnologije koja će biti korištena u Chang'e-5, kineskoj četvrtoj mjesečevoj sondi, čiji je cilj prikupljanje uzoraka sa površine Mjeseca. Ta misija će biti obavljena 2017, saopćio je SASTIND ranije.

Prije šest godina Kina je lansirala letjelicu Chang'e 1 u Mjesečevu orbitu, koja je fotografirala njegovu površinu i analizirala raspored elemenata. Lansiranje Change'a 1 bio je prvi korak u kineskoj misiji na Mjesec u tri faze.

Prije tri godine lansiran je Chang'e 2, naprednija letjelica koja je imala sličan zadatak kao i prethodna. Chang'e 3 je sonda koja bi trebala izvesti “mekano” slijetanje na površinu Mjeseca i zatim je istraživati.

Kina je u junu završila još jednu misiju u svemir s posadom. Trojica astronauta provela su 15 dana u orbiti i pristala na eksperimentalni svemirski laboratorij, koji je Kinezima ključan za eventualni razvoj svemirske stanice do 2020. godine.

Uprkos uspjesima, Kina je jako daleko od postignuća svemirskih supersila – Rusije i SAD-a, kojima su već desetljećima poznate tehnike slijetanja i pristajanja, a koje Kinezi tek isprobavaju.

Izvor: Agencije