Petina Android telefona napadnuta malverom

Kaspersky Lab, koji ima urede širom svijeta, odlučno je odbacio sve optužbe o vezama s ruskom vladom (Arhiva)
Kaspersky Lab, koji ima urede širom svijeta, odlučno je odbacio sve optužbe o vezama s ruskom vladom (Arhiva)

Svaki peti Android uređaj sa Kaspersky zaštitom napadnut je malverom bar jednom u periodu između augusta 2013. i jula 2014.godine, pokazuju rezultati istraživanja “Cyber napadi na mobilne uređaje” koje su proveli Kaspersky Lab i INTERPOL.

Najčešći štetni programi su bili SMS trojanci, koji neovlašteno i bez informiranja korisnika šalju poruke i pokreću pozivanje na specijalne brojeve koji ih skupo naplaćuju, prenosi Tanjug.

Korisnici u Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Vijetnamu, Ukrajini i Njemačkoj se nalaze među glavnim metama cyber napada koji ciljaju Android operativni sistem.

Razlog je što ljudi u ovim zemljama često plaćaju sadržaje i online usluge preko SMS poruka, a to za cyber kriminalce predstavlja atraktivnu priliku da unovče zlonamjerne napade, brzo i anonimno prebacujući novac sa prepaid mobilnih naloga na naloge treće strane.

U centralnoj i istočnoj Evropi, najveći broj primjeraka mobilnog malvera Kaspersky Lab je detektirao u Ukrajini (44 posto), a zatim u Poljskoj (23 posto), Turskoj (11 posto) i Rumuniji (osam posto).

Regija na začelju

Na top pet listi zemalja našla se i Grčka (sedam posto), dok se Srbija nalazi na začelju ove liste sa svega dva posto učešća u ukupnom broju malvera namijenjenog Android uređajima, zajedno sa Mađarskom, Hrvatskom i Češkom.

Glavni razlog za povećanje broja napada bilo je širenje malvera iz takozvane Trojan SMS porodice malvera.

Od ukupnog broja, ovaj tip malvera se javio u 57,08 posto svih slučajeva,

Na drugo mjesto plasirao se RiskTool (21,52 posto pozitivnih rezultata), uslovno legitiman program koji može da se koristi u zlonamjerne svrhe ( za slanje neovlaštenih SMS notifikacija na plaćene poruke, i prenošenje podataka o lokaciji…).

Aplikacije sa agresivnim reklamiranjem (pop-up, notifikacije u status baru) zauzele su treće mjesto (7,37 posto).

U Istočnoj Evropi top tri najaktivnijih tipova malvera je sličan – Trojan SMS sa 52 posto, RiskTool 32 posto, AdWare šest posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO