Kometa Siding Spring proletjela blizu Marsa

Izvor: Youtube / NASA MAVEN Mission

Kometa iz vanjskih dijelova Sunčevog sistema napravila je rijedak bliski prolaz pored Marsa gdje ju je pratila flota robotskih sondi.

Kometa Siding Spring prošla je samo 140.000 kilometara od Marsa, što je manje od polovine rastojanja između Zemlje i Mjeseca i 10 puta bliže nego što je bilo koja kometa do sada prošla pored Zemlje, saopćila je američka svemirska agencija NASA.

Kometa, koja je ime dobila prema australskom opservatoriju koji je otkrio prošle godine, je kako se vjeruje, prvi put u posjeti unutrašnjem solarnom sistemu nakon što je napustila Oortov oblak smješten iza orbite Neptuna prije više od milion godina, navodi agencija Hina.

Komete su, kako se vjeruje, smrznuti ostaci preostali nakon formiranja solarnog sistema prije nekih 4,6 milijardi godina.

“Ova kometa leti prema Suncu, dok joj narasta rep”, rekao je astronom David Grinspoon s instituta Planetarne nauke iz Tucsona u Arizoni tokom kometinog prolijetanja.

Kometa je bila najbliža Marsu u 20:27 u nedjelju, prolazeći brzinom od 203.000 km/h.

Izvor: Agencije


Povezane

Bliski susret koji se dešava jednom u više od milion godina. Kometa nazvana Siding Spring večeras će proći pored Marsa toliko blizu da bi gasovi i prašina iz njenog repa mogli da promijene atmosferu Crvene planete, ali i oštete brojne svemirske letjelice koje orbitiraju oko nje.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO