Apple predstavio najtanji tablet

Tim Cook predstavio nove generacije iPada Air i mini, računara Mac i nove operativne sisteme (Reuters)

Američki informatički gigant Apple predstavio je tanji iPad s bržim procesorom i boljom kamerom, pokušavajući zaustaviti pad prodaje tablet računara.

IPad 2 Air, smješten u 6.1mm debelom kućištu, 18 posto je tanji od svog prethodnika.

Kao što se i očekivalo, iPad Air 2 dolazi s novim Apple A8X procesorom i M8 “motion” procesorom, te čitačem otisaka prstiju s Touch ID sistemom.

Ovaj uređaj će moći snimati usporene video snimke, navodi agencija AP.

Ekran je izrađen u IPS LCD tehnologiji i još ima istu 9,7 dijagonalu, a presvučen je antireflektivnim slojem koji smanjuje odsjaj za 56 posto, kazao je na posebnom događaju u Kaliforniji viši Appleov predsjednik za marketing Philip Schiler.

Apple je predstavio i iPad mini 3, koji je u odnosu na prošlu generaciju brži i opremljen Touch ID-jem. Manja verzija iPada odsad je, uz bijelu i crnu, dostupna i u zlatnoj boji, baš kao i Air 2.  

Novi iMac

Uređaj stiže u Wi-Fi i LTE varijantama, kao i mogućnošću izbora između 16, 64 i 128 GB interne memorije.

Prodaja u SAD-u kreće sljedeće sedmice po cijenama od 499 do 829 dolara, ovisno o podržanom načinu povezivanja i kapacitetu.

Apple je predstavio i nove verzije računara iMac, uključujući i model s 27-inčnim ekranom Retina rezolucije 5K po cijeni od 2499 dolara te poboljšani Mac Mini po početnoj cijeni od 499 dolara.

Izvršni direktor Applea Tim Cook najavio je kako će usluga Apple Pay, predstavljena prošlog mjeseca s novim iPhoneima, biti dostupna već od ponedjeljka.

Apple Watch, također predstavljen prošli mjesec, s isporukama kreće početkom sljedeće godine, rekao je Cook.

Predstavljena je nova verzija operativnog sistema OSX Yosemite, besplatno dostupna već od danas te nova verzija mobilnog sistema iOS 8.1, koja će biti besplatno dostupna od ponedjeljka.

Izvor: Agencije