Uz mobilno plaćanje Facebook ide u korak s konkurencijom

Nova opcija omogćuje slanje novca poput fotografije ili dokumenta (Reuters)

Piše: Sead Fadilpašić

Tehnološki blogovi prije nekoliko dana su naprosto detonirali od uzbuđenja kada je jedan student Stanford univerziteta za kompjutersku nauku objavio da je unutar Facebookove mobilne chat aplikacije pronašao kod za slanje novca.

Koristeći alatku za razvijanje aplikacija, ovaj student je pronašao kod, praktično dovršen i napola javan, koji omogućava jednostavno i besplatno slanje novca kroz chat aplikaciju za Android i Appleov iOS, kao da šaljete sliku.

Tehnološki portal TechCrunch javlja da je sve spremno i da Facebook samo treba „uključiti opciju“.

„Sa Facebook messengerom prilažete novac baš kao što prilažete fotografiju ili vašu lokaciju. Ne morate povezivati ni bankovni račun!“, kaže Andrew Aude na Twitteru. Da Facebook odavno radi na ovom projektu, govori i činjenica da je u aprilu u Irskoj podnio zahtjev za odobravanje statusa „e-novca“ koji bi tom internetskom gigantu omogućio izdavanje digitalnih kredita koji se mogu pretvoriti u novac, i to za prostor cijele Evropske unije.


“@Facebook Messenger priprema P2P plaćanje u @SquareCash stilu”, kaže Aude. 

Također je sredinom 2014. godine za novog šefa Messengera postavljen David Marcus koji je prije toga radio kao direktor PayPala, internetskog servisa za plaćanje.

Međutim, slanje novca putem interneta, pa čak i Facebookom, nije ništa novo.

Sustizanje konkurencije

Još 2011. godine (što je za biznise bazirane na internetu mnogo vremena) internetski medij CNET je pokrenuo svoju Facebook aplikaciju koja u saradnji sa PayPalom omogućuje slanje novca kroz ovu društvenu mrežu.

Iste godine pokrenut je i ZunguZ, platforma koja uvezuje bankovne račune sa Facebookom te omogućuje slanje novca i kupovinu na toj društvenoj mreži.

Još tada je suosnivač ZunguZa Robert Sussman govorio o potencijalu i sve većoj integraciji sistema plaćanja sa društvenim mrežama: „Članak Forbesa kaže da je 15 posto Facebookove prošlogodišnje zarade – blizu 600 miliona dolara – generisano mobilnim uplatama. Ovo je veoma zanimljiva statistika jer potvrđuje da sve više potrošača spojenih na društvene mreže shvata mobilna plaćanja ozbiljno i traži ozbiljne firme za pružanje te usluge. Očekujemo da će se ti procenti udvostručiti svake godine u narednih pet godina“, govorio je tada Sussman za Techmoran.

Osim njih, i mnoge druge alatke omogućavaju lako slanje novca, poput Venmo, PayPal ili Square Cash.

Na pitanje zašto se Facebook, pored toliko drugih već postojećih servisa koji koriste društvenu mrežu za svoje usluge, odlučio praviti svoju verziju, odgovor treba tražiti u njegovim najvećim konkurentima i drugim internetskim divovima: Googleu i Appleu, smatra suosnivač PikPaya, servisa za online plaćanje iz BiH Adnan Budimlić.

Prikupljanje informacija

Google već odavno razvija svoj projekt Google Wallet, mobilni sistem za plaćanje koji omogućuje unošenje debitnih i kreditnih kartica te drugih oblika plaćanja poput poklon kartica u pametne telefone, plaćanje prinošenjem mobitela odgovarajućem senzoru za kasom.

Oni su sredinom prošle godine tu uslugu proširili na Gmail, te svakom ko koristi Wallet omogućili slanje novca mailom, jednostavno kao što šaljete fotografiju ili dokument.

S druge strane, Apple je na nedavno održanoj prezentaciji novih iPhone modela predstavio svoj model korištenja mobitela za plaćanje Apple Pay.

Facebook, za koji još nije potvrđeno hoće li svojim korisnicima naplaćivati ovu uslugu, na ovaj potez se odlučio najviše da bi zadržao korak sa svojim glavnim konkurentima.

Drugi razlog za stvaranje ove usluge je neutaživa Facebookova želja za prikupljanje podataka svojih korisnika, smatra analitičarka društvenih medija iz Sarajeva Edina Šehović.

Najveća svjetska društvena mreža poznata je po skupljanju što većeg broja informacija o svojim korisnicima te zarade na tim podacima na način koji oglašivačima nude mogućnost vrlo preciznog plasiranja oglasa.

“Osim što je vodeća društvena mreža u svijetu po broju korisnika, ali i u BiH (više od 1,4 miliona), Facebook je i među najvećim bazama podataka, koji osim ličnih podataka ima vrlo detaljan uvid u karakteristike ponašanja svojih korisnika, njihove preference u pogledu životnog stila, brendova koje vole, muzike koju slušaju, itd”, kaže Šehović.

“Uvođenjem opcije besplatnog slanja novca svakako će pružiti veću paletu mogućnosti svim korisnicima ove društvene mreže, ali će svakako podatkom o finansijskom stanju i ponašanjima zaokružiti sliku svojih korisnika, te tako dobiti daleko moćnije klastere podataka, gdje će se ime i prezime korisnika, te njegove preference i ponašanja sada vezati za njegov finansijski status. Nezahvalno je spekulisati je li to jedini motiv zbog kojeg se Facebook odlučuje na uvođenje ove funkcionalnosti, jer svakako da svoje napore konstantno usmjeravaju prije svega ka pružanju što obuhvatnije usluge svojim korisnicima. Međutim, neosporno je da će na ovaj način doći u posjed i vrlo osjetljivih podataka onih korisnika koji se odluče na njeno korištenje”, dodaje ona.

Trenutno imaju više od milijardu korisnika širom svijeta, a svaka nova usluga koja bi zadržala korisnike na stranici i eventualno dovela nove za njih znači i novu zaradu.

Kada bi samo djelić svojih korisnika nagovorili da koriste ovu uslugu, postali bi jedan od najvećih internetskih servisa za razmjenu novca na svijetu.

Izvor: Al Jazeera